Εισπράχτηκαν δύο εκατομμύρια από τα κορωνοπρόστιμα


Δύο σχεδόν εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία τους τελευταίους μήνες, από τα εξώδικα της πανδημίας για τον κορωνοϊό. Άλλα δύο εκατομμύρια περίπου βρίσκονται στο περίμενε αφού δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από τους παραβάτες.  

Σύμφωνα με απάντηση της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη, σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού Άννας Θεολόγου, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2020, έχουν εκδοθεί 13.330 εξώδικα σύμφωνα με τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο, και εισπράχθηκε το ποσό των €1.997.875. Από αυτά έχουν πληρωθεί συνολικά 6.603 εξώδικα ενώ παραμένουν απλήρωτα 6.727 εξώδικα. Αυτό σημαίνει πως τα μισά περίπου από τα εξώδικα που εξέδωσε η Αστυνομία, παραμένουν απλήρωτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια από αυτά δεν θα πληρωθούν, αφού μπορεί να μην έχει περάσει ακόμα το διάστημα που μπορεί κάποιος να τα πληρώσει.

Όσα εξώδικα δεν πληρωθούν, τότε θα σχηματιστεί ποινικός φάκελος και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο. Αρκετοί αμελούν να τα πληρώσουν με αποτέλεσμα να περνά η προθεσμία, άλλοι αναθέτουν σε συγγενικά τους πρόσωπα που ξεχνούν να το πράξουν ή δεν μπορούν μέσω τραπεζών, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που θέλουν να αμφισβητήσουν την καταγγελία και οδηγούν την υπόθεση στο Δικαστήριο, θεωρώντας ότι άδικα καταγγέλθηκαν.

Αυτή τη στιγμή το εξώδικο για τους πολίτες που παραβιάζουν τα μέτρα είναι €150 από €85 που ήταν στην αρχή της πανδημίας, ενώ για τους επαγγελματίες σε χώρους εστίασης τα πρόστιμα είναι κλιμακωτά ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. 

Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο, μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν συνολικά 2.686 ελέγχους σε όλες τις επαρχίες και προέβησαν συνολικά σε 51 καταγγελίες προσώπων, καθώς και σε τρεις καταγγελίες υποστατικών, δύο στην Πάφο και ένα στην Αμμόχωστο, για παραβάσεις της νομοθεσίας και των σχετικών διαταγμάτων. Το ένα από τα υποστατικά που καταγγέλθηκαν, είναι καφενείο στην επαρχία Πάφου, παρέμενε ανοιχτό μετά τις 8 το βράδυ, ενώ πέντε πρόσωπα που εντοπίστηκαν στο υποστατικό, επιδίδονταν σε κυβεία. Ο έλεγχος στο υποστατικό διεξήχθη γύρω στις 9.20 το βράδυ του Σαββάτου. Τόσο ο υπεύθυνος του, όσο και οι πέντε θαμώνες καταγγέλθηκαν για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων, για το ωράριο λειτουργίας υποστατικών και την απαγόρευση μετακινήσεων προσώπων. Οι ίδιοι κατηγορήθηκαν γραπτώς και για αδικήματα σχετικά με υπόθεση κυβείας.

Παράλληλα, στα σημεία του οδικού δικτύου όπου διεξάγονται έλεγχοι για τις μετακινήσεις προσώπων από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, σε 222 συνολικά περιπτώσεις δεν επιτράπηκε η μετακίνηση σε πρόσωπα με πρόθεση να μεταβούν στις δύο επαρχίες, αφού δεν πληρούσαν τους όρους των σχετικών διαταγμάτων και οδηγιών. 

.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μιχάλης Χατζηβασίλης / Φιλελεύθερος