Εξελίξεις για τρεις καυτές υποθέσεις πολιτογραφήσεων

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τρεις υποθέσεις πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών που προκύπτουν από το πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου και μετά τις γιορτές έρχονται σημαντικές εξελίξεις.

Ομάδα ανακριτών υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας είχε χθες πολύωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και σύντομα θα υπάρξει κατάληξη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι εκτός από την υπόθεση με την πολιτογράφηση τριών Ιρανών για την οποία έγιναν πρόσφατα έρευνες στη Λάρνακα σε υποστατικά πέντε προσώπων, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο άλλη μια υπόθεση που αφορά πολιτογραφήσεις στην Πάφο. Η ανακριτική ομάδα που εξετάζει την περίπτωση αυτή ενημέρωσε για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες και δόθηκαν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακριτές βρίσκονται ένα βήμα πριν να αιτηθούν την έκδοση ενταλμάτων κάτι που θα γίνει, όπως εκτιμάται, μετά τις γιορτές. Στην υπόθεση αυτή φέρονται να εμπλέκονται αρκετά πρόσωπα, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τη μαρτυρία που υπάρχει και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί για να εξασφαλιστούν οι πολιτογραφήσεις, που σύμφωνα με το πόρισμα Καλογήρου, κάποια εξ αυτών ήταν πλαστά. 

Άλλη ομάδα ανακριτών διερευνά και την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης ως Κύπριου του Μαλαισιανού Τζο Λο το 2015, για την οποία η Επιτροπή Καλογήρου αναφέρει ότι την απέκτησε με δόλο και ψευδή στοιχεία. Οι έρευνες και για αυτή την υπόθεση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και παίρνει σειρά για να υπάρξουν εξελίξεις. Στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας διερευνάται ακόμη μια περίπτωση πολιτογράφησης που ερευνήθηκε από την Επιτροπή Καλογήρου, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν τόσο τρανταχτά στοιχεία όσο για άλλες. 

Κληθείς από τον «Φιλελεύθερο» να σχολιάσει τα τεκταινόμενα, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωσε γενικά ότι έγινε μια μακρά ενημέρωση για διάφορες υποθέσεις που διερευνά η Αστυνομία και πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Σκοπός, είπε, είναι να γίνονται προσεκτικές κινήσεις με μεθοδικότητα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Επίσης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου δήλωσε στον «Φ» ότι κατά τη συνάντηση στη Νομική Υπηρεσία, έγινε ενημέρωση για τρεις υποθέσεις που προκύπτουν από το πόρισμα Καλογήρου και πρόσθεσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο.  

Εδώ σημειώνεται ότι σήμερα, όπως εξήγγειλε από την περασμένη Παρασκευή το Προεδρικό, θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν κάποια ονόματα ώστε να μην επηρεαστούν οι εν εξελίξει έρευνες και να μην παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα. 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Χατζηβασίλης/Φιλελεύθερος