Δύο εβδομάδες άταφος λόγω άρνησης ιατροδικαστών

Ένας Ελληνοκύπριος 62 ετών που απεβίωσε από άγνωστη αιτία στις 19 Ιανουαρίου 2021, παραμένει στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας επειδή δεν διενεργείται στη σορό του νεκροτομή, λόγω του ότι διαγνώστηκε, μετά θάνατο, ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Η απίστευτη ιστορία έχει προκαλέσει αφάνταστη ταλαιπωρία στους δικούς του, ενώ η Αστυνομία πασκίζει να βρει τρόπο για να παραδοθεί η σορός στους οικείους του για ταφή. Στη υπόθεση έχουν εμπλακεί το Δικαστήριο, το Νοσοκομείο Λάρνακας, το υπουργείο Υγείας και η Αστυνομία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο 62χρονος είχε παρουσιάσει στις 15 Ιανουαρίου κάποια συμπτώματα γρίπης και επισκέφθηκε τον προσωπικό του γιατρό, όπου υποβλήθηκε σε εξέταση κορωνοϊού με αρνητικό αποτέλεσμα.


Τέσσερις μέρες αργότερα η κατάστασή του χειροτέρεψε, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο όπου πριν εισέλθει σ’ αυτό λιποθύμησε. Όταν μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το σημείο αυτό άρχισε ο γολγοθάς των δικών του. Στο νοσοκομείο έγινε εξέταση στη σορό του για κορωνοϊό, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.

Στη συνέχεια έγινε νέα εξέταση, με θετικό αποτέλεσμα. Μετά την εξέλιξη αυτή η σορός του παρέμεινε στο ψυγείο χωρίς τη διενέργεια νεκροτομής για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του, λόγω της τακτικής των ιατροδικαστών να μη διενεργούν νεκροτομές σε θετικούς στον ιό. 

Η Αστυνομία, που διερευνούσε αφύσικο θάνατο, ζήτησε από τον προσωπικό του ιατρό πιστοποιητικό θανάτου, αλλά αυτός αρνήθηκε, αφού όταν πήγε κοντά του ήταν αρνητικός στον ιό. Στο Νοσοκομείο δεν υπέγραφε κανένας το πιστοποιητικό θανάτου, με αποτέλεσμα η Αστυνομία στη Λάρνακα, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ζαχαρία Κουλία ως φίλο της οικογένειας, να αποταθεί στο Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε διάταγμα για διενέργεια νεκροτομής.

Λόγω της εξέλιξης αυτής, η Αστυνομία απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας απάντησε αρνητικά, επικαλούμενο κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λόγω της κατάστασης με τη σορό να παραμένει άταφη, οι οικείοι του θανόντα εισηγήθηκαν όπως τη νεκροτομή διενεργήσει ιδιώτης ιατροδικαστής. Όμως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε και πάλι επικαλούμενη επιμόλυνση του χώρου. Μετά και αυτήν την εξέλιξη, η Αστυνομία ζήτησε χθες οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, που την παρέπεμψε εκ νέου στο Δικαστήριο. Αστυνομία και οικείοι του νεκρού ακολούθως αποτάθηκαν στην πρόεδρο του Δικαστηρίου που επιμένει στο διάταγμά για διενέργεια νεκροτομής. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Κουλίας, τώρα θα γίνει διαδικασία για παρακοή δικαστικού διατάγματος από τους ιατροδικαστές.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο κ. Κουλίας ενέγραψε θέμα στην Κοινοβ. Επιτροπή Υγείας για την ερχόμενη Πέμπτη, για ενημέρωση για τις περιπτώσεις, που επιβάλλεται ιατροδικαστική νεκροτομή σε αποβιώσαντες με αιτία θανάτου τον COVID-19.