Δρ Τσιούτης: Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας


Ξέσπασε σε άρθρο του ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης, τονίζοντας ότι, «συνέχεια βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους» και «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας» και θέτοντας προ των ευθυνών τους άπαντες υποστηρίζει ότι «φαίνεται να μη θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία έχει απρόοπτα, ότι δεν μπορείς να προβλέψεις, παρά μόνο να προσπαθείς και να προετοιμάζεσαι».  

Το άρθρο του επικεφαλής της ΣΕΕ, με τίτλο «Καιρός να δούμε την αλήθεια στα μάτια», δημοσιεύθηκε το Σάββατο, στην σελίδα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου στο Facebook, «Ας Το Συζητήσουμε… είναι απλό» και έκανε στη συνέχεια το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας διάφορες και διαφορετικές αντιδράσεις. 

«Ο περιορισμός και το κλείσιμο χώρων δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν καταλάβουμε τις συνέπειες των επιλογών και πράξεων μας, ώστε να κρατούμε την επανεκκίνηση ασφαλή. Ανοίξαμε και αναγκαστήκαμε να ξανακλείσουμε τρεις φορές. Ανοίξαμε (πάλι) στις 10 Μαΐου, στις 20 Ιουνίου ξεκίνησε έξαρση. Μέσα σε λιγότερο από 15 μέρες οι νοσηλευόμενοι τριπλασιάστηκαν. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον μας, τα σχολεία μας, έπαθαν ζημιά δύο συνεχόμενες χρονιές, κι ανοίγουν τον Σεπτέμβριο. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή, ας αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές κι ας θέσουμε κοινούς στόχους».

«(…) Πάνω απ’ όλα, έχουμε πει ότι η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί και απαιτείται ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ όλων για να έχουμε μία ασφαλή και λειτουργική καθημερινότητα», αναφέρει και προσθέτει: «Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι: να συνεχίζεται ο κοινωνικός ρατσισμός και να βρίσκουμε αποδιοπομπαίους τράγους: στις αρχές ήταν οι Κινέζοι, μετά έγιναν τα «κρούσματα», μετά έγιναν οι τουρίστες, μετά έγιναν οι Λεμεσιανοί, μετά έγιναν τα σχολεία, μετά έγιναν οι νέοι, τώρα έγιναν οι ανεμβολίαστοι». 

«Εκείνο που βλέπουμε», λέει, είναι «να μην μαθαίνουμε απ’ τα λάθη μας και να τα επαναλαμβάνουμε: Τρία lockdown, τρεις φάσεις χαλάρωσης που έφεραν ανεξέλεγκτη έξαρση, χώροι συναθροίσεων να βάζουν το κέρδος πάνω από την προστασία του συνόλου, κόσμος να αγνοεί τα βασικά ατομικά μέτρα προστασίας επειδή κουράστηκε. Να μην θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία έχει απρόοπτα, ότι δεν μπορείς να προβλέψεις, παρά μόνο να προσπαθείς και να προετοιμάζεσαι: πάντα γνωρίζαμε για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, τα εμβόλια έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που περιμέναμε κι ας παρατηρούμε έκπτωση της αποτελεσματικότητας μετά από κάποιο διάστημα και έναντι μεταλλάξεων. Να μην καταλαβαίνουμε ότι όλα γίνονται για να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην φορτώνεται το σύστημα υγείας σε σημείο που να μην μπορεί να εξυπηρετεί ούτε τα επείγοντα (όχι μόνο COVID-19 αλλά και άλλα)». 

Συνεχίζοντας περιγράφει την κατάσταση ως έχει σήμερα: 

«Έχουμε 1000 περιστατικά τη μέρα. Το 3% των περιστατικών χρειάζονται νοσηλεία: αυτοί σήμερα είναι 30 άνθρωποι τη μέρα με δύσπνοια που θα χρειαστούν οξυγόνο. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40-60. Επειδή αυτοί, κολλάνε από τους νεότερους. Επειδή αυτοί, είναι σε μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένοι (ενώ οι >60 είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένοι). Το 8-10% των νοσηλευόμενων μπαίνουν ΜΕΘ: αυτοί είναι 2-3 άτομα τη μέρα. Οι μισοί στις ΜΕΘ πεθαίνουν – άρα 1-2 άτομα/μέρα. Κάποιοι πεθαίνουν πριν φτάσουν στις ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας στα νοσοκομεία έχει πέσει. Άρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέους ανθρώπους να πεθαίνουν. Όχι επειδή η Δέλτα είναι πιο θανατηφόρος, αλλά επειδή έχουμε περισσότερα περιστατικά κάθε μέρα. Αυτά τα νούμερα να σκεφτόμαστε όταν βλέπουμε τις ημερήσιες ανακοινώσεις (για όσους τις βλέπουν πια) και να τα μεταφράζουμε σε ανθρώπους.


Το σύστημα υγείας έχει όρια, είτε μιλάμε για κλίνες, είτε για εξοπλισμό, είτε για προσωπικό. Αν επιλέξεις να αυξήσεις τμήματα COVID-19 κλείνοντας άλλα τμήματα, θα υπάρχει κόσμος με προβλήματα που δεν θα εξυπηρετείται (…).

Και υποδεικνύει: 

«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χρειάζεται υποστήριξη. 

-Οι προσωπικοί ιατροί χρειάζονται συνεχή ενημέρωση.

-Οι ειδικοί ιατροί πρέπει να ενισχύσουν τους προσωπικούς ιατρούς.

-Ο ΟΑΥ πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος.

-Οι σύλλογοι / σύνδεσμοι / οργανισμοί οφείλουν να αντιληφθούν την ευθύνη που τους αναλογεί και να γίνουν ευέλικτοι, τόσο για την οργάνωση όσο και για την παραπληροφόρηση.

-Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να βάλουν στην άκρη το κέρδος και να υποστηρίξουν το *εθνικό σύστημα υγείας* και τους ασθενείς μας»

Δεν παραλείπει να αποδώσει ευθύνες: 

«Η ιχνηλάτηση έχει καταρρεύσει. Όχι επειδή δεν έχει άτομα, όχι επειδή δεν έχει αυτοματοποιήσει διαδικασίες, αλλά επειδή εμείς, δεν τους βοηθάμε για να μας βοηθήσουν. Τους κατηγορούμε εδώ και 1,5 χρόνο ότι δεν παίρνουν τηλέφωνο έγκαιρα, ότι δίνουν μπερδεμένες οδηγίες. Εμείς γιατί δικαιολογούμαστε να μην ξέρουμε τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε αν είμαστε κρούσμα ή επαφή;» 

 «Υπάρχουν χώροι που είναι ωρολογιακή βόμβα, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην έξαρση που περνάμε. (…) Είναι ώρα να καταλάβουν όλοι το βαθμό της ευθύνης τους».

«Οι κλειστές δομές είναι γεμάτες ευάλωτους ανθρώπους, που απλά έχουν ανάγκη από φροντίδα. Και επειδή είναι έτσι το περιβάλλον (…)  χρειάζονται τακτικό εργαστηριακό έλεγχο, σοβαρή και συνεχή επιτήρηση και όχι δελτία τύπου για να χαιρόμαστε, άμεση ιχνηλάτηση και παρεμβάσεις».

Η πανδημία, «δεν θα τελειώσει. Εμείς θα την σβήσουμε, όταν θα έχουμε χτίσει αρκετή ανοσία, είτε φυσική είτε μέσω εμβολιασμών, όπως έγινε και στις προηγούμενες πανδημίες. Δεν ξέρουμε πότε, αφού 1,5 χρόνο μετά και δεν μάθαμε να κάνουμε ούτε τα βασικά, επιτρέποντας στην πανδημία να μας ορίσει τη δική της πορεία». 

Για τα εμβόλια, την πόλωση και την ατομική ευθύνη

«Φυσικά και θα δούμε την ανοσία να πέφτει, πρώτα σε ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους» Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, ο κ. Τσιούτης, αναφέρει στο άρθρο του: «Τα εμβόλια φυσικά και βοηθάνε: πρωτίστως σώζουν ζωές. Όποιος το αμφισβητεί, διαβάζει επιλεκτικά. Όποιος τα αντιμάχεται, παίρνει στο λαιμό του ζωές. Φυσικά και οι εμβολιασμένοι κολλάνε, η ανοσία από τα εμβόλια δεν είναι 100%. Φυσικά και θα δούμε την ανοσία να πέφτει, πρώτα σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους, αφού αυτοί μάλλον δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς εξ αρχής. Φυσικά και δεν ξέρουμε αν ή πόσες δόσεις θα χρειαστούμε, κάποτε δεν ξέραμε ούτε για το MMR, την ηπατίτιδα Β, τη γρίπη, το DTP (…)».

«Οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μεταδίδουν. Λιγότερο μεν, αλλά όταν έχεις ένα στέλεχος με R0 6-8 (=τεράστιο), όσο κι αν μειώσεις τη μεταδοτικότητα με τον εμβολιασμό, αυτή παραμένει υψηλή. Άρα οι εμβολιασμένοι δεν είναι πλήρως απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να προσέχουν, να προσέχουν τις επαφές τους, να κάνουν τεστ. Οι COVID-free χώροι μας παρασύρουν να νομίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι μηδέν μετά τον εμβολιασμό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι και ιδανικά, τα COVID-free θα έπρεπε να απαιτούσαν τεστ ημέρας. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους. Και επειδή δεν έχουν την προστασία του εμβολίου και επειδή έχουμε ανάμεσά μας ένα στέλεχος που μεταδίδεται τουλάχιστον δύο φορές πιο εύκολα από το περσινό. Ανάμεσα στους ανεμβολίαστους, αυτοί που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, είναι οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι και οι ανεμβολίαστοι με χρόνια προβλήματα υγείας (…)».

«Η πόλωση, η ένταση, οι χαρακτηρισμοί, η κουλτούρα μίσους, σίγουρα δεν βοηθάνε. Αν θέλεις να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, πρώτα να φερθείς ώριμα και υπεύθυνα και να συμβάλεις στο δικαίωμα της υγείας για όλους», αναφέρει ο κ. Τσιούτης