Δρ. Καραγιάννης: Ελπίζω το νοτιοαφρικανικό στέλεχος να μην βρίσκεται στην Κύπρο



Οι μεταλλάξεις γίνονται όλο και πιο συχνά, ωστόσο, η ανησυχία επικεντρώνεται στο αγγλικό στέλεχος το οποίο έκανε άλλη μια μετάλλαξη η οποία συναντάται στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, ανέφερε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο». 

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν έχει διαδοθεί τόσο στην Ευρώπη όσο το αγγλικό, εκτός από την περίπτωση στην Ελλάδα, όπως είπε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην βρίσκεται στην Κύπρο. 

Σχετικά με τις χαλαρώσεις και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα που οι χαλαρώσεις θα είναι περισσότερες. 

Πρέπει να δώσουμε ένα χρονικό διάστημα να δούμε εάν θα υπάρξει πρόβλημα και εάν όχι να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των χαλαρώσεων, βήμα-βήμα, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός ακόμη πισωγυρίσματος, τόνισε. 

Για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα προγράμματα εμβολιασμών λόγω έλλειψης εμβολίων και εάν αυτός θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να βγούμε από την πανδημία, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως είναι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες λόγω αβεβαιότητας για τις δόσεις, ενώ ένας άλλος παράγοντας είναι οι μεταλλάξεις.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, σημείωσε πως μπαίνει ακόμη ένα εμβόλιο στον αγώνα κατά της COVID19 και πρόσθεσε πως όσο πιο πολλά εμβόλια λάβουν άδεια, τόσο το καλύτερο. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ξεκαθάρισε πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε και «εφόσον ο Υπουργός Υγείας χρειάζεται τις υπηρεσίες της ομάδας, θα είμαστε εκεί».