Δρ. Καραγιάννης: «Δεν βλέπω πρόωρη χαλάρωση των μέτρων»


Ενθαρρυντική φαίνεται να είναι η πτώση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων (244 κρούσματα χθες) τις τελευταίες ημέρες, ενώ στα θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι μετά από 29 ημέρες δεν ανακοινώθηκε κανένας θάνατος από κορωνοϊό στην Κύπρο.

Η κατάσταση ωστόσο συνεχίζει να είναι κρίσιμη και σε οριακά σημεία, αφού στα κρατικά νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 200 ασθενείς εκ των οποίων οι 57 σε σοβαρή κατάσταση.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα ant1.com.cy για την επιδημιολογική εικόνα, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, εξηγεί πως «φαίνεται να σταθεροποιείται, αλλά η πτώση αυτή οφείλεται στα μέτρα που ίσχυσαν τον Δεκέμβρη και οι περιορισμοί που ήταν σε ισχύ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.»

Ο κύριος Καραγιάννης θεωρεί πως «τα παρόντα μέτρα θα αποδώσουν την εβδομάδα που μας μπαίνει και περισσότερη πτώση θα δούμε από εκεί… ελπίζω. Aν καταφέρουμε στις 3 εβδομάδες (περίοδος lockdown) να κοντέψουμε τα 100 κρούσματα, αυτό θα είναι καλό.»

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει πιθανότητα μια περεταίρω πτώση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων να μας οδηγήσει σε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, ο κύριος Καραγιάννης απάντησε: «δεν βλέπω πρόωρη χαλάρωση, διότι ότι και να συμβαίνει πρέπει να δούμε μια σταθεροποίηση. Θα μείνουν έως το τέλος του μήνα και ας ελπίσουμε πως θα έχουμε μια σταθερή εικόνα που θα μας οδηγήσει σε χαλαρώσεις.»

Για το γεγονός ότι μετά από 29 ημέρες δεν έχει ανακοινωθεί κανένας θάνατος από κορωνοϊό, ο κος Καραγιάννης είπε πως «δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε (άλλους θανάτους)… γιατί πάλι σήμερα βγάλαμε πάνω από 200 κρούσματα. Είχαμε 41 θανάτους έως χθες ίσως φτάσουμε τον Δεκέμβρη σε αριθμούς, ελπίζουμε πως όχι, αλλά υπάρχει πιθανότητα.»

Ερωτηθείς γιατί παρουσιάζεται τόσο μεγάλος αυξημένος αριθμός θανάτων τους τελευταίους δύο μήνες σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κος Καραγιάννης εξήγησε πως "έχουμε παραπάνω περιστατικά. Που είναι τα 800 που είχαμε μέσα σε 7 εβδομάδες και που είναι τα 2.5 χιλιάδες μέσω σε μια εβδομάδα. Είναι ένα πράγμα που αναμέναμε εμείς με τους αριθμούς που έχουμε. Έχουμε πολύ πιο ψηλό αριθμό κρουσμάτων. Προειδοποιούσαμε για καιρό τώρα, κάποιοι το έλαβαν υπόψη αλλά κάποιοι άλλοι δεν το έλαβαν υπόψη".