Δόθηκαν άδειες σε 111 εκτροφεία λαγών


Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του υπουργείου Εσωτερικών παραχώρησε τα τρία τελευταία χρόνια 111 άδειες σε κυνηγετικούς συλλόγους και άλλους ιδιώτες, οι οποίοι ήδη λειτουργούν εκτροφεία λαγών. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, όλοι οι λαγοί που θα αναπαράγονται στα εκτροφεία, θα παραχωρούνται στην Υπηρεσία, η οποία και θα τους απελευθερώνει ανάλογα με τους πληθυσμούς αυτού του θηράματος στη γύρω περιοχή. 

Σήμερα υπάρχουν 20 εκτροφεία στη Λευκωσία, 36 στη Λεμεσό, 28 στη Λάρνακα - Αμμόχωστο και 27 στην Πάφο. Τα 40 περίπου από αυτά ανήκουν στους κυνηγετικούς συλλόγους και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν άλλες 7 αιτήσεις. Όλα τα εκτροφεία βρίσκονται σε κοινότητες. Λόγω κορωνοϊού φέτος καθυστέρησαν οι απελευθερώσεις. Ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Μέχρι τον Οκτώβριο θ’ απελευθερώνονται λαγοί. Αφέθηκαν ήδη 150. 


Η όλη εργασία για τη λειτουργία και έλεγχο των εκτροφείων ανατέθηκε στον λειτουργό Θήρας Λεμεσού Μηνά Σταυρινίδη, γι’ αυτό και όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν ν’ απευθύνονται στον ίδιο. Με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν από πλευράς της Υπηρεσίας Θήρας μπορεί ο κάθε κυνηγός, κυνηγετικοί σύλλογοι ή και άλλοι πολίτες να κάμουν σχετική αίτηση. Και αν πληρούν τους όρους μπορούν να κατέχουν και αναπαράγουν λαγούς. Η άδεια για τη λειτουργία εκτροφείου είναι €90 το χρόνο. Πληρώνουν το ίδιο ποσό και οι κυνηγετικοί σύλλογοι. 


Οι πρώτες άδειες δόθηκαν το 2018, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την κατοχή θηράματος. Έτσι βασικά το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που απελευθερώθηκαν λαγοί. Όμως ήταν λίγοι, αφού ο πυρήνας αναπαραγωγής τους ήταν μικρός. Πιστεύουν όμως οι αρμόδιοι ότι με την πάροδο του χρόνου θ’ αυξηθεί η αναπαραγωγή τους και θα απελευθερώνονται γύρω στους 300 λαγούς το χρόνο. Λαγοί απελευθερώνονταν πριν μερικά χρόνια από το Σταυροβούνι και τα εκτροφεία που δημιούργησε η Υπηρεσία Θήρας. Σημειώνεται ότι σήμερα τα εκτροφεία «ανταλλάσσουν» λαγούς, είτε για σκοπούς αναπαραγωγής, είτε γι’ αύξηση του αριθμού τους. Υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη και τα πράγματα δυσκολεύουν, σε σημείο που η Υπηρεσία Θήρας η οποία παραχωρεί τους πρώτους λαγούς, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Σήμερα υπάρχουν πέντε εκτροφεία που κατέχουν άδεια αλλά δεν έχουν μέσα λαγούς. Έτσι αναμένουν να πάρουν από άλλα. Αναφέρεται ότι οι λαγοί του πυρήνα αναπαραγωγής δεν θα αφαιρούνται μόνο από τους βιότοπους, αλλά θα μεταφέρονται και από άλλα εκτροφεία. 

Κανένας σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν μπορεί να πωλήσει λαγούς, ή να τους χρησιμοποιήσει για σκοπούς τροφής. Οι αρμόδιοι μας πληροφορούν ότι πραγματοποιούνται επισκέψεις στα εκτροφεία, όπου γίνεται καταγραφή του θηράματος. Εάν υπάρξουν υποψίες για παραβίαση των κανονισμών, τότε μπορεί και να αφαιρεθεί η άδεια. Η απελευθέρωση των λαγών γίνεται στην παρουσία της Υπηρεσίας Θήρας. Όλοι οι λαγοί φέρουν σήμανση, γι’ αυτό και παρακαλούνται οι κυνηγοί να ενημερώνουν την Υπηρεσία σε περίπτωση που πιάνουν λαγό κατά τη διάρκεια της άδειας για σκοπούς στατιστικών στοιχείων. 

Η έκταση του εκτροφείου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 4 εκτάρια, ή 40 στρέμματα, ή 30 σκάλες, αλλά όχι μικρότερη από 4 στρέμματα. Μπορεί ωστόσο η Υπηρεσία Θήρας εάν κρίνει ορθό εφόσον είναι περιφραγμένος ο χώρος από χρόνια, ή λόγω της μορφολογίας του εδάφους να παραχωρήσει τη σχετική άδεια. 

Ο συμβαλλόμενος με την Υπηρεσία θα καταβάλει όλα τα έξοδα περίφραξης και στη συνέχεια τα έξοδα συντήρησης του θηράματος. Εξυπακούεται ότι ο ίδιος ο κυνηγετικός σύλλογος, ή ο ιδιώτης, αναλαμβάνει τον έλεγχο και την ασφάλεια του χώρου. Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση σε αρπακτικά, όπως είναι οι αλεπούδες και οι σκύλοι.

Ένας άλλος όρος για την παραχώρηση της άδειας είναι η παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων του υπευθύνου που θα ορισθεί για το εκτροφείο. Απαραίτητα επίσης πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για αποφυγή μεταδοτικών ασθενειών, ιδιαίτερα αφού οι λαγοί απελευθερώνονται στους βιότοπους. Γι’ αυτό στην είσοδο πρέπει να υπάρχει δοχείο απολύμανσης. Εξυπακούεται ότι θα χρησιμοποιούνται επίσης άλλα φάρμακα, εμβόλια και απολυμαντικά, ενώ θα γίνονται και κτηνιατρικοί έλεγχοι.

Όλοι οι λαγοί ανήκουν στην Υπηρεσία Θήρας

Όλα θα καταγράφονται σε σχετικά βιβλία, στα οποία θα περιλαμβάνονται επίσης οι λαγοί που θα παραλαμβάνονται με τη σήμανσή τους, εάν υπάρχουν άρρωστοι ή ψόφησαν, πότε και πού απελευθερώθηκαν και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν το εκτροφείο. Μέσα δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία σκύλων. Υπογραμμίζεται ότι στο εκτροφείο θα υπάρχουν μόνο λαγοί που θα παραχωρεί η Υπηρεσία Θήρας, τους οποίους είτε θα συλλαμβάνει από τους βιότοπους, είτε θα παίρνει από περίσσευμα άλλων αδειούχων εκτροφείων. Γι’ αυτό και οι λαγοί που θ’ αναπαράγονται θα θεωρούνται λαγοί άγριας πανίδας και θα προστατεύονται από τον νόμο Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων. Οι λαγοί που θ’ αναπαράγονται θα παραδίδονται δωρεάν στην Υπηρεσία Θήρας. Τέλος, υπάρχει και όρος όπως από το δεύτερο έτος της λειτουργίας του εκτροφείου ο υπεύθυνος πρέπει να παραδίδει δυο λαγούς ανά δεκάριο κάθε χρόνο.

Περιοχές κυνηγίου για ορτύκια με σκύλους

Σ’ όλες τις καθημερινές περιοχές της Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου επιτρέπεται το κυνήγι ορτυκιών και τζίκλας με σκύλο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020. Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται οποιαδήποτε ράτσα σκύλου. Ο κυνηγός πρέπει όμως να κατέχει άδεια χρήσης σκύλου (€10). Έτσι θα μπορεί να συνοδεύεται μέχρι και από τέσσερις σκύλους. Στις περιπτώσεις που θα κυνηγά τζίκλες, επιτρέπεται μόνο ένας σκύλος επαναφοράς. Εδώ θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετα και το ποσό των €30. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παγανιά στην περίπτωση του σκύλου επαναφοράς αλλά μόνο το στατικό κυνήγι. Οι περιοχές όπου επιτρέπεται το καθημερινό κυνήγι με σκύλο έχουν ως ακολούθως:

Λευκωσία: Περιοχή Μαρκί - Κοτσιάτης. Αρχίζει από την κοινότητα Μαρκί, περνά από την τοποθεσία «Σιερκάς» και φθάνει στην οικιστική του Κοτσιάτη. Ιδάλιο. Περιοχή Βιομηχανικής Περιοχής Ιδαλίου, μέχρι τη κτηνοτροφική Γερίου και τη «Βαθιά Γωνιά». Αστρομερίτης - Τρόοδος. Ξεκινά από τη συμβολή του κυρίου δρόμου προχωρεί στο δρόμο Βυζακιάς και συνεχίζει με νότια κατεύθυνση, περνώντας από το σχολείο Ασίνου. Ανθούπολη - Κοκκινοτριμιθιά. Ξεκινά κοντά στη δεύτερη διάβαση του αυτοκινητόδρομου και αφού περάσει από διάφορους χωματόδρομους με 600, 950, 500 και 100 καταλήγει στο σημείο αρχής. 

Λεμεσός: Βούναρος. Βρίσκεται μεταξύ της διασταύρωσης του νέου δρόμου Λεμεσού - Πάφου μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Σύλα. Γερμασόγια. Αρχίζει από τα σύνορα της συμβολής των ηλεκτρικών καλωδίων της ΑΗΚ με τον κύριο δρόμο Αγίου Αθανασίου - Μαθηκολώνης και συνεχίζει μέχρι το χωματόδρομο που οδηγεί στην τοποθεσία «Πλατειά». Αυδήμου - Πισσούρι. Η περιοχή αρχίζει από τα «Καλογεννάτα» Πισσουρίου με τον παλαιό δρόμο Πάφου - Λεμεσού και περνά από τις τοποθεσίες «Καμάρες» και «Πατήματα». Μόντε Καπούτο. Αρχίζει από το χωματόδρομο που οδηγεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Επιφανίου με τον παλαιό δρόμο Λεμεσού-Λευκωσίας, μέχρι και την απαγορευμένη του Τσιμεντοποιείου Μονής. 

Λάρνακα: Δρομολαξιά - Κίτι - Τερσεφάνου. Αρχίζει από τον συγκοινωνιακό κόμβο Καλού Χωριού και προχωρά προς Δρομολαξιά και Τερσεφάνου. Κιβισίλι – Τερσεφάνου. Αρχίζει από το Κιβισίλι, προχωρεί προς το Κίτι και τη διασταύρωση Κιτίου - Μαζωτού. 

Πάφος: Αγία Βαρβάρα - Αξύλου. Αρχίζει από την τοποθεσία «Κοντομέρσινα» και περνά από τον «Αετόβουνο». Ολόκληρη η περιοχή είναι οροθετημένη με πινακίδες. Προδρόμι - Αντρολίκου. Αρχίζει από τη συμβολή του κύριου δρόμου και φθάνει στον παλαιό δρόμο μέχρι το δρόμο αναδασμού που οδηγεί στο Νέο Χωρίο. Πάφος - Αξύλου. Ξεκινά από την τοποθεσία «Ποταμάρενα» και περνά από το «Αργάκι των Βρυσών».

Αμμόχωστος: Επιτρέπεται το κυνήγι σε πάρα πολλές καθημερινές περιοχές, οι οποίες σημειώνονται με πράσινο χρώμα στο χάρτη κυνηγίου. Άλλες το κυνήγι επιτρέπεται μέχρι 30/9/2020 και άλλες 30/10/2020. Το κυνήγι δεν επιτρέπεται με σκύλο.