Bγαίνει μπροστά για το χαλούμι ο Πρόεδρος-Έκρουσε το καμπανάκι στους αγελαδοτρόφους

 


Βγαίνει μπροστά για το χαλούμι ο Πρόεδρος-Έκρουσε το καμπανάκι στους αγελαδοτρόφους



Μάχη με το χρόνο για να προλάβει τα χειρότερα και συγκεκριμένα τυχόν ακύρωση και του κοινοτικού συλλογικού εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ακύρωσης του σήματος στις Βρυξέλλες, από την εταιρεία John&Pascalis που πέτυχε την ακύρωση του σήματος στο Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεσολαβήσει μέσω της εταιρείας  που παρασκευάζει τα χαλούμια και τα διαθέτει στην βρετανική αγορά.

 

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε την περασμένη ΠαρασκευήΣ σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, της οποίας προηγήθηκε προσύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα και τους υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου.

 

Κατά τη διάρκεια της προσύσκεψης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, φέρεται να καθησύχασε τους παρευρισκόμενους ότι δεν κινδυνεύει το κοινοτικό σήμα του χαλουμιού, ωστόσο ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, εξέφρασε τις ανησυχίες του και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου.

 

Ακολούθως κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των τυροκόμων- αγελαδοτρόφων και των νομικών τους συμβούλων, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η προσφυγή για το κοινοτικό σήμα, οι έλεγχοι που γίνονται στα προϊόντα χαλουμιού που εξάγονται θα είναι αυστηρότεροι, όχι τόσο για τις ποσοστώσεις γάλακτος στη βάση του σχετικού διατάγματος του υπουργείου Εμπορίου, αλλά για τα άλλα χαλουμοειδή για τα οποία διενεργούνται σήμερα ελλιπείς έλεγχοι.

 

Όπως εξηγείται στο δημοσίευμα, πρόκειται για είδη χαλουμιού που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, αλλά και το εξωτερικό και φέρουν την ονομασία χαλούμι, με διάφορα σχήματα, μεγέθη και βάρος, διπλωμένο ή αδίπλωτο, αλλά κυρίως χαλούμια με γεύσεις και αρώματα, όπως τσίλι, βασιλικός και πιπέρι, λάιτ και ντιλάκτ.

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που δεν μεσολαβήσουν και δεν συνεργαστούν οι αγελαδοτρόφοι, ούτως ώστε να αποσυρθεί η προσφυγή που υποβλήθηκε κατά του ευρωπαϊκού εμπορικού σήματος, οι κρατικές υπηρεσίες θα γίνουν αμείλικτες στους ελέγχους που γίνονται κατά τις εξαγωγές και θα παρεμποδίζονται ουσιαστικά τα προϊόντα που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πηγη:reporter