Βερολίνο: Πενταμερής διάσκεψη εν ευθέτω χρόνω


Τη δέσμευσή του να διερευνήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια άτυπη Πενταμερή συνάντηση σε κατάλληλο στάδιο εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με το πέρας της Τριμερούς συνάντησης.

Στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που ακολούθησε με το πέρας των εργασιών, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Επιπρόσθετα ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι «δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τη δυνατότητα άτυπης Πενταμερούς διάσκεψης, σε κατάλληλο στάδιο».

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της Τριμερούς, αφήνει ικανοποιημένη την πλευρά μας και ειδικότερα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε λόγο, για «ένα θετικό πρώτο βήμα» για επανέναρξη του διαλόγου. Θετικά είδε το αποτέλεσμα και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ««εύχομαι τα καλά νέα να φτάσουν στην Κύπρο. Ένα θετικό βήμα έγινε σήμερα. Βάλαμε ξανά το τρένο που είχε εκτροχιαστεί στις σωστές ράγες».