Αυτοί θα λάβουν καινούργιες λιμουζίνες

Κατάλογο με τα ονόματα των κρατικών και ανεξάρτητων αξιωματούχων που θα λάβουν τις 20 καινούργιες λιμουζίνες που θα αγοραστούν εντός του 2019 με κόστος που υπολογίστηκε στις €700.000, απέστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το αρμόδιο υπουργείο, μετά από απαίτηση βουλευτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η αγορά καινούργιων λιμουζίνων κρίνεται επιβεβλημένη με βάση τις ανάγκες που δήλωσαν τα υπουργεία, τμήματα και ανεξάρτητες υπηρεσίες με σκοπό την κάλυψη νέων αναγκών που προέκυψαν με τη δημιουργία Υφυπουργείων, καθώς και την απόσυρση υφιστάμενων κρατικών λιμουζίνων που κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω του ότι είναι μεγάλης ηλικίας, με τη συντήρηση τους να κρίνεται οικονομικά ασύμφορη. Πρόσθετα, έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και υψηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εν λόγω κατάλογο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα αντικατασταθούν με καινούργια τα οχήματα των ακόλουθων κρατικών αξιωματούχων: Προέδρου της Βουλής, Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 11 γενικών διευθυντών υπουργείων και Βουλής, προέδρου Επιτροπής Ανταγωνισμού, Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Επίτροπου Εθελοντισμού και Επίτροπου Περιβάλλοντος. Πρόσθετα, θα παραχωρηθούν κρατικές λιμουζίνες στους γενικούς διευθυντές των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού. 


Με εξαίρεση το όχημα που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Συλλούρης που εγγράφηκε το 2012 και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου που εγγράφηκε το 2010, οι υπόλοιπες λιμουζίνες που βαίνουν προς αντικατάσταση εγγράφηκαν μεταξύ των ετών 2006 – 2008. 

Στη Βουλή κοινοποιήθηκαν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα διέπουν τις 20 καινούργιες λιμουζίνες. Ο κυβισμός του κινητήρα θα είναι μέχρι 2000 cc, δηλαδή 20 άλογα, ενώ όσον αφορά τον τύπο του κινητήρα, αυτός μπορεί να είναι πετρελαιοκίνητος, βενζινοκίνητος ή υβριδικός, με τις εκπομπές ρύπων να μην υπερβαίνουν τα 145 gr/Km. Πρόσθετα, στις τεχνικές προδιαγραφές καθορίζεται ότι τα οχήματα πρέπει να είναι τύπου σαλούν σεντάν, να αποτελούν το νεότερο μοντέλο της κατασκευάστριας εταιρείας και να έχουν μεταλλικό χρώμα, μαύρο ή σκούρο μπλε το οποίο θα επιλεγεί από το χρωματολόγιο της κατασκευάστριας εταιρείας. 

Μετά και την κατάθεση των ζητούμενων στοιχείων, την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €3,5 εκατ. το οποίο προορίζεται να  χρησιμοποιηθεί και για την αγορά των 20 λιμουζίνων. 


Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο στόλος των κυβερνητικών λιμουζίνων ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό τον Δεκέμβριο του 2015, με την αγορά 20 πετρελαιοκίνητων οχημάτων πολυτελείας τα οποία παραχωρήθηκαν στους υπουργούς, σε ανεξάρτητους αξιωματούχους καθώς και σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής. Η τιμή προσφοράς για κάθε αυτοκίνητο ήταν €30.900 πλέον Φ.Π.Α. ενώ η τιμή αγοράς για το αντίστοιχο μοντέλο ήταν περίπου €45.000 πλέον Φ.Π.Α. Τον Μάρτιο του 2017, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποδέσμευσε κονδύλι ύψους €3,5 εκατ. για την αγορά 104 καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων διαφόρων τύπων και χρήσεων, στα οποία περιλαμβάνονταν άλλες εννέα λιμουζίνες. 


Πηγή:Φιλελεύθερος