Αυτά είναι τα μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν


Τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες που θα επαναλειτουργήσουν, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, κατά την διάσκεψη Τύπου, όπου επεξηγήθηκε για το πώς θα αρθούν σταδιακά τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για Νοσοκομεία:

- Συνέχιση απαγόρευσης επισκεπτηρίων.

- Έναρξη ψυχρών περιστατικών με πλαφόν πληρότητας κλινών μέχρι 60%, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της Πανδημίας και την πορεία των κρουσμάτων, στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

- Επαναλειτουργία των οδοντιατρείων.

- Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτήρια:

- Οργάνωση και λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων για ειδικούς Ιατρούς, μόνο με ραντεβού για διασφάλιση της προστασίας των ασθενών καθώς και των επαγγελματιών υγείας.

- Επιπλέον, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών COVID-19.

Μέτρα υγιεινής στις επιχειρήσεις

- 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους

-  υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης

-  ανάρτηση έξω από το υποστατικό του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας

- καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, κτλ

- άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ.

Νοείται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.

Προστατευτικές μάσκες

Το Υπουργείο Υγείας παράγγειλε μεγάλη ποσότητα προστατευτικών μασκών, πριν από ένα μήνα, προτού δηλαδή υπάρξει σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας. Έχουμε αγοράσει 9 εκατομμύρια, απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, οι οποίες θα δοθούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε επηρεαζόμενες επιχειρήσεις για κάλυψη μέρους των αναγκών τους. Η παράδοση των μασκών σε επιχειρήσεις θα γίνει μέχρι την Κυριακή, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την ΠΟΒΕΚ, καθώς και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Η χρήση μάσκας, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με κοινό (Δημόσιο και Ευρύτερο δημόσιο τομέα, Λιανικό Εμπόριο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

Η χρήση μάσκας από πολίτες στην κοινότητα συστήνεται σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως οι υπεραγορές, τα μεγάλα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κοκ.

Με απλά λόγια, οι ταμίες και οι άλλοι εργαζόμενοι στις υπεραγορές, οι υπάλληλοι των καταστημάτων, οι οδηγοί των λεωφορείων και γενικά οι ιδιώτες, δημόσιοι ή δημοτικοί, υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν μάσκα. Οι πελάτες των υπεραγορών και των άλλων κλειστών καταστημάτων, οι επιβάτες λεωφορείων, προτρέπονται να φορούν μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι.

Εργαζόμενοι που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες

Η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παραμένει προτεραιότητα για το κράτος. Για τον λόγο αυτό, χθες έγινε επικαιροποιήσει του καταλόγου των ευπαθών ομάδων αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας από έκθεση στον ιό, στη βάση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών στοιχείων και νοσηρότητας των ασθενών με COVID-19. Με βάση τον νέο κατάλογο, οι ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι ασθενείς και άλλα άτομα που μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.

Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται ασθενείς και άλλα άτομα που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.

Ο νέος κατάλογος έχει δοθεί στη δημοσιότητα χθες και είναι διαθέσιμος στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Για την περαιτέρω προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αποφασίσαμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να παραπέμπουμε ειδικές κατηγορίες ατόμων σε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις είναι:

- Καρκινοπαθείς προτού εισαχθούν για θεραπεία

- Έγκυες πριν τον τοκετό

- Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε Στέγη Ευγηρίας

- Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες.