Αυτά είναι τα 5 νέα σχέδια στήριξης της οικονομίας


Νέα σχέδια στήριξης και παράταση των υφιστάμενων ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα επηρεαστούν από τα νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης. 

Μαζί τους θα είναι και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη.

Από την Υπουργό Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση των οικονομικών της Κύπρου.

Πέντε σχέδια από ΥΠΟΙΚ

«Οι χειρισμοί έπρεπε να είναι τέτοιοι που δεν θα εξαντλούσαν τους πόρους. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης που εφαρμόσαμε σήμερα στήριξε έμπρακτα τους εργαζόμενους. Σήμερα δεδομένων των νέων περιοριστικών μέτρων και αντιλαμβανόμενοι πλήρως τους προβληματισμούς, αποφασιστήκαν νέα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε κατά την τοποθέτηση του πέντε σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων:

- Σχέδιο Στήριξης Εργαζομένων

- Σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή

- Σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων που είχαν μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 80%

- Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις

- Εξάμηνη παράταση του Σχεδίου επιδότησης επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια

Καταλήγοντας τόνισε «Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας και θα οδηγηθούμε σε ισχυρή ανάκαμψη»

Παράταση 

Η Υπουργός Εργασίας κατά την δική της τοποθέτηση σημείωσε ότι «Με βάση τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί την περασμένη εβδομάδα θέλω να διαβεβαιώσω ότι με τα νέα υγειονομικά μέτρα η στήριξη θα συνεχιστεί και ακριβώς τα σχέδια που είχαν εξαγγελθεί έγιναν με τέτοιο τρόπο για να καλύψουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Όπως είπε τα σχέδια που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα επεκτείνονται.

Επίσης δύο νέα σχέδια ανακοίνωσε η Υπουργός Εργασίας: Ειδικό επίδομα ίσο με το 60% της αναλογίας των απολαβών των ημερών για τις οποίες δεν θα μπορούν να εργαστούν ή να πάνε στην εργασία τους , θα δικαιούνται όσοι εργαζόμενοι λόγω των περιορισμών σε Λεμεσό και Πάφο.

Το δεύτερο αφορά ευάλωτα άτομα πού οι οικείοι τους δεν βρίσκονται στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, θα γίνουν ειδικά συνεργεία για την εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων.

Ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να διακινούνται από και προς Λεμεσό και Πάφο

Θα επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών σε επιχειρήσεις που παραμένουν δραστηριοποιημένες. Επίσης θα επιτρέπεται η διακίνηση εργαζομένων που είναι αναγκαίοι εξαιρουμένων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου ή που εξυπηρετούν κοινό. Επιπλέον θα δικαιούνται να διακινηθούν εργαζόμενοι σε ουσιώδεις υπηρεσίες καθώς και οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.