Αρχές Μαΐου αναμένεται το restart για τον τουρισμό


Περί τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου αναμένεται, για την ώρα τουλάχιστον, η επανεκκίνηση των μαζικών πτήσεων από οργανωτές ταξιδίων, που θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν για φέτος. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, όπου παρουσίασε το έργο και τα πεπραγμένα του υφυπουργείου για το 2020, αλλά και τις δράσεις για τη φετινή χρονιά.

Ερωτηθείς σχετικά, παραδέχθηκε πως η πρόσφατη σύσταση της Κομισιόν για αποφυγή ταξιδίων, αλλά και γενικότερα οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που θέτουν διάφορες χώρες για αναχαίτιση της πανδημίας, δεν βοηθούν καθόλου στην επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα. «Δεν είναι τυχαίο που δεν κινείται τίποτα τους πρώτους μήνες της σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, λόγω της κατάστασης, όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά υπάρχουν ακυρώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, ο προγραμματισμός των οργανωτών ταξιδίων δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, σημειώνοντας πως τόσο η Tui όσο και η Jet2, ενώ αρχικά θα ξεκινούσαν να πετούν (σ.σ. προς την Κύπρο) τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, τελικά ενημέρωσαν πως δεν θα επαναρχίσουν το πρόγραμμα τους πριν τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, σύμφωνα τουλάχιστον με την τελευταία ενημέρωση, όπως πρόσθεσε. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, «όλοι κρατάμε μικρό καλάθι». Απαντώντας, πάντως, σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε πως σε σχέση με το 2020 η κίνηση τη φετινή χρονιά θα είναι αυξημένη, σημειώνοντας όμως ότι η περσινή χρονιά ήταν «τραγική». «Το πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα κανείς δεν ξέρει ακόμα», είπε, τονίζοντας πως ούτε κατά διάνοια οι αριθμοί φέτος δεν θα προσεγγίζουν τις επιδόσεις του 2019.

Οι εμβολιασμοί και τα τεστ

Ο υφυπουργός Τουρισμού εκτίμησε εκ νέου πως η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των χωρών από τους οποίους θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος -που τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαρτίου- θα διευκολύνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βελτίωση της κατάστασης. Επανέλαβε πως η κατηγοριοποίηση βασίζεται πάνω στα τεστ και όχι στα εμβόλια, ενώ ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως το ενδεχόμενο εφαρμογής πιστοποιητικού εμβολιασμού για αφίξεις στη χώρα δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς του υφυπουργείου. «Για μας, δεν είναι προϋπόθεση ο εμβολιασμός για να επισκεφθεί κάποιος την Κύπρο, αλλά τα τεστ», είπε. Ερωτηθείς, εξάλλου, εάν συμμερίζεται τις απόψεις για εμβολιασμό των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και για προβολή της χώρας, ο κ. Περδίος ανέφερε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας. «Θεωρώ ότι είναι λάθος», είπε, «να διαφημίζει οποιοσδήποτε τα ποσοστά εμβολιασμού ή τη διαχείριση της πανδημίας ως πλεονέκτημα».

Από πού θα έρθουν

Παρά την αποσύνδεση των εμβολίων για τα ταξίδια προς την Κύπρο, ο υφυπουργός παραδέχθηκε πως τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών από τις οποίες δεχόμαστε τουρίστες θα διευκολύνουν τη ροή τουριστών. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις αγορές από τις οποίες αναμένονται φέτος τουρίστες, σημείωσε πως το υφυπουργείο αναμένει να υπάρξουν επισκέψεις από τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου, αλλά και από καινούριες. Όπως είπε, η Βρετανία, η Ρωσία και το Ισραήλ, οι οποίες το 2019 είχαν μαζί το 65% περίπου των αφίξεων προς την Κύπρο, είναι προχωρημένες όσον αφορά τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τα ταξίδια από τις συγκεκριμένες χώρες. Ανέφερε ακόμα πως φέτος αναμένονται επισκέψεις και από τη Γαλλία, αφού μετά από χρόνια προσπαθειών επιτεύχθηκε η απευθείας σύνδεση με το Παρίσι, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις σκανδιναβικές χώρες. Ροή τουριστών, είπε, αναμένεται και από την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τα ΗΑΕ. Στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ο υφυπουργός επανέλαβε εξάλλου το τρίπτυχο των φετινών δράσεων του υφυπουργείου -μάρκετινγκ και προβολή, βελτίωση υποδομών και την ανάδειξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Υπαίθρου, Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών.

Πηγή: philenews