Απόντες οι θεσμοί παρά το σάλο από το ρατσιστικό βίντεο


Αλήθεια μόνο η Αστυνομία έπρεπε να αρχίσει έρευνα, για το όχι και τόσο πρωτοφανές, όπως όλοι γνωρίζουμε, περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης εναντίον γυναίκας από τη Ρωσία; Δεν έχει άλλους θεσμούς η Κυπριακή Δημοκρατία;


Μπορεί να έχουμε συνηθίσει σε έρευνες που μένουν στα συρτάρια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν χρειάζεται άλλη έρευνα, είναι αυταπόδεικτο αυτό που συνέβη. Κι όμως χρειάζεται κυρίως για να θωρακιστεί η υπόθεση εάν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πρώτα απ΄ όλα από την Επίτροπο Διοικήσεως. Αν και το λεκτικό που χρησιμοποίησε ήταν καταπελτικό, από την ανακοίνωση της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη,  απουσίαζε κάτι σημαντικό. Η πρόθεση για διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας. Κι αυτό ως επικεφαλής του Φορέα Ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων.


Σύμφωνα με τον περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων) Νόμο του 2004, αποτελεί αρμοδιότητα και καθήκον του εκάστοτε Επιτρόπου Διοικήσεως « Η καταπολέμηση και εξάλειψη των φυλετικών και έµµεσων φυλετικών διακρίσεων, των απαγορευμένων µε νόµο διακρίσεων και εν γένει των διακρίσεων λόγω φυλής, κοινότητας, γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, και εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής»

Ο Επίτροπος μπορεί μάλιστα σύμφωνα με το νόμο να επιβάλει και χρηματικές κυρώσεις:

(α)Πρόστιµο το οποίο δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες πενήντα λίρες, σε περίπτωση ευρήματος ότι η σχετική µεταχείριση ή συµπεριφορά ή η διάταξη, όρος, κριτήριο ή πρακτική που εφαρµόστηκε αποτελεί απαγορευµένη µε νόµο διάκριση∙

(β) πρόστιµο το οποίο δεν υπερβαίνει τις διακόσιες πενήντα λίρες, σε περίπτωση ευρήµατος ότι η σχετική µεταχείριση ή συµπεριφορά, ή η διάταξη, όρος, κριτήριο ή πρακτική που εφαρµόστηκε συνιστά φυλετική ή έµµεση φυλετική διάκριση στην απόλαυση προστατευόµενου δικαιώµατος ή ελευθερίας.

 
Η απουσία δράσεων για τα θέματα ρατσισμού από  γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως καταγράφεται πάντως και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Όπως σημειώνεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2019 “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας σημειώνει με ανησυχία ότι το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως δεν έχει διεξάγει οποιεσδήποτε δράσεις που να στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων ή σε επικοινωνιακές δραστηριότητες και δεν έχει προχωρήσει σε οποιεσδήποτε εκδόσεις ή εκθέσεις, περιλαμβανομένων των ετήσιων εκθέσεων, ή σε συστάσεις για θέματα διακρίσεων από το 2016”.


Όφειλε, πάντως, να παρέμβει και η  Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, έτσι ώστε να καλυφθεί ή να αφαιρεθεί από το επίμαχο βίντεο το  πρόσωπο του παιδιού. Υπάρχει πληθώρα νομοθεσιών, που επιτρέπουν την παρέμβαση της Επιτρόπου στο θέμα.


ΠΗΓΗ:reporter.com.cy