Το Ανώτατο αλλάζει το πώς θα καθορίζονται τα ωράρια καταστημάτων


Με διατάγμα και όχι με κανονισμούς θέλουν να καθορίζονται το ωράριο καταστημάτων και τα προϊόντα 

Στα χέρια της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, θέλουν να περάσουν τόσα τα ωράρια των καταστημάτων, όσο και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τις εν λόγω επιχειρήσεις, με πρόταση νόμου ο βουλευτής ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. 

Οι τρεις Βουλευτές έχουν καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, και μέσω αυτής θέλουν να δίδεται η δυνατότητα στην Υπουργό Εργασίας να καθορίζει με διατάγματα τόσο το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, όσο και διάφορες άλλες ρυθμίσεις που τα αφορούν. 

Το όλο ζήτημα θα συζητηθεί για άλλη μια φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σήμερα Τρίτη (25/2). 

Αντί με κανονισμούς, με διατάγματα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου», ώστε να γίνει πρόβλεψη ότι το ωράριο λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων, όπως και των τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα θα καθορίζονται με διατάγματα του Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντί με κανονισμούς όπως ισχύει σήμερα. 

Επιπρόσθετα, σκοπείται η παραχώρηση της εξουσίας στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα που να καθορίζουν τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών, την τουριστική περίοδο, τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες που εφαρμόζονται για τα τουριστικά καταστήματα. 

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ύστερα από την απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ζωνών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας ως ρύθμιση διοικητικής φύσεως.


Πηγή:offsite.com.cy