Άνω - κάτω τα σχολεία για τα rapid test


Πριν ακόμα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για μαθητές Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων και για τελειόφοιτους Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, το κλίμα είναι τεταμένο με αφορμή τα rapid test, στα οποία πρέπει να υποβληθούν οι εκπαιδευτικοί που θα επιστρέψουν στην έδρα. Έντονος διάλογος διεξάγεται και για το κατά πόσον οι τελειόφοιτοι μαθητές πρέπει ή όχι να υποβληθούν σε τεστ. 

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο όσοι δεν θα προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Ο Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στην εκπομπή του OMEGA, «Αιχμές», ανέφερε ότι «το σχολείο που θα δεχτεί τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να εξασφαλίσει πως όλοι έχουν αρνητικό τεστ. Είναι το διάταγμα. Αν δεν έχουν το πιστοποιητικό δεν επιστρέφουν στα σχολεία». 

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, ο πρόεδρος της Θέμης Πολυβίου, ανέφερε στον «Φ» πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποβληθούν στο αρχικό τεστ πριν παρουσιαστούν τη Δευτέρα στα σχολεία τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι ρυθμίσεις από τις διευθύνσεις των σχολείων, ούτως ώστε να υποβάλλονται σε τεστ με βάση το πρωτόκολλο που προνοεί έλεγχο του 20% του προσωπικού εβδομαδιαίως. 

Πάντως, το θέμα απασχολεί έντονα εκπαιδευτικούς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ καθώς αρκετοί επικαλούνται σχετικό άρθρο του Συντάγματος για απαγόρευση σε παρέμβαση στη σωματική ακεραιότητα χωρίς τη σύμφωνο γνώμη του ατόμου. Αυτό ήδη ανέφεραν σε επιστολή τους ορισμένοι εκπαιδευτικοί, στους διευθυντές των σχολείων τους, ενώ παράλληλα ζήτησαν και νομική γνωμάτευση με δικηγόρους να ετοιμάζουν επιστολές προς τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας.  Όσον αφορά στο πώς θα διαχειριστούν οι διευθυντές σχολείων περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα προσέλθουν στα σχολεία τους τη Δευτέρα χωρίς τεστ, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θα παροτρύνουν τους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν για τεστ, είτε δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους, κάτι που θα έχει συνέπειες. 

Διαφορετικές προσεγγίσεις επικρατούν και στο κατά πόσον πρέπει ή όχι να υποβάλλονται οι τελειόφοιτοι μαθητές σε τεστ. Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του ξεκαθαρίζει ότι συστήνεται η διενέργεια τεστ για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, όμως η μη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test, δεν αποτελεί λόγο άρνησης εισόδου στο σχολείο για τους μαθητές. 

Ο υπουργός Παιδείας, στην ίδια εκπομπή, ανέφερε ότι συνίσταται και στα παιδιά να κάνουν το τεστ για το καλό όλων, ενώ σε παρατήρηση τηλεθεατή «πως είναι παράλογο οι τελειόφοιτοι μαθητές να μην κάνουν το τεστ, ενώ οι καθηγητές πρέπει να προβούν σε έλεγχο», ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «με την ίδια λογική μπορεί να πει κάποιος που δουλεύει στο λιανικό εμπόριο πως θα έπρεπε όλοι οι πελάτες να είχαν περάσει από τεστ». Ο κ. Πολυβίου επεσήμανε από την πλευρά του ότι όπως ισχύει για τους εκπαιδευτικούς το τεστ, πρέπει να ισχύσει και για τους τελειόφοιτους μαθητές, σημειώνοντας πως «πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, διαφορετικά θα κινδυνέψουν και οι Παγκύπριες Εξετάσεις». 

Κι ενώ διαφορετικές φωνές υπάρχουν και από γονείς, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης θεωρεί ότι πρέπει οι τελειόφοιτοι να υποβληθούν σε rapid test. «Παρόλο ότι η διενέργεια του τεστ δεν είναι υποχρεωτική, καλούμε τους μαθητές να κατανοήσουν ότι η συνέχιση της εκπαίδευσής τους με φυσική παρουσία εξαρτάται από τη διασπορά του ιού. Καλούμε επίσης τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν το τεστ», σημειώνει η Συνομοσπονδία. 

.

Ρεπορτάζ:  Ευαγγελία Σιζοπούλου / Φιλελεύθερος