Αντιδράσεις για το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων

Σε θέση άμυνας, βρέθηκε για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, αφού η επομένη της ανακοίνωσης των αποφάσεων της για τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων και την έξοδο της Κύπρου από το καθεστώς καραντίνας, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από επιχειρηματίες και επαγγελματίες των οποίων οι δραστηριότητες δεν επανεκκινούν με βάση την στρατηγική που ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, φορείς του αθλητισμού, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εξέφραζαν από νωρίς το πρωί τη δυσφορία τους ενώ ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών αποφάσεων υπέδειξε ότι επίσημα κανένας δεν είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι χαλαρώσεις στα μέτρα, θα αρχίζαν την 1η Φεβρουαρίου και όχι αργότερα. 

Η«Σε τίποτα δεν  υπήρξε παράταση», είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν είπαμε, ότι θα επαναλειτουργούσαν από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτές ήταν δημοσιογραφικές πληροφορίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους εμπειρογνώμονες και την τεχνική διυπουργική επιτροπή». 

Οι εξηγήσεις ωστόσο τόσο του υπουργού Υγείας όσο και άλλων εκπροσώπων του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, δεν ήταν αρκετές για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Οι επιστολές και οι ανακοινώσεις από πλευράς οργανωμένων φορέων και επαγγελματικών ομάδων ήταν απανωτές, με τις πιο έντονες διαμαρτυρίες να καταγράφονται από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης αλλά και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. 

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτου Θρασυβούλου μέσω ανακοίνωσης του, κάλεσε «τον υπουργό Υγείας όπως επανεξετάσει άμεσα το θέμα επαναλειτουργίας των κέντρων αναψυχής, γιατί οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται σε απόγνωση». «Τα έξοδα στις επιχειρήσεις τρέχουν όπως τρέχει η αποπληρωμή των ενοικίων, οι φορολογίες των Δήμων, και τα τέλη του ρεύματος και του νερού».

Έντονες αντιδράσεις και από τους γυμναστές. "Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση γενικότερα στον κλάδο" ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Κρίστη Παναγιώτου.

«Κατανοούμε τα μέτρα αλλά ζητούμε κάτι το λογικό. Περιμέναμε ότι από την στιγμή που ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, εκεί που υπάρχει προσωπική επαφή, ενώ εμείς μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις μέχρι και 3 μέτρα από τον αθλούμενο, ότι θα επιτρεπόταν τουλάχιστον το personal training». 

Ανέφερε παράλληλα ότι ο σύνδεσμος, είχε αποστείλει το τελευταίο διάστημα επιστολές τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και  στον ΚΟΑ, «αλλά αυτές εν τέλει δεν εισακούστηκαν». Κάτι που σύμφωνα με την κα Παναγιώτου τους βρήκε προ εκπλήξεως όταν ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας οι νέες χαλαρώσεις.

Επίθεση κατά της Κυβέρνησης, εξαπέλυσε και ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών με τον πρόεδρο του Σπύρο Νεοφυτίδη, να διερωτάται «ποιά η διαφορά μεταξύ της Α κατηγορίας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με τις μικρότερες κατηγορίες σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του  κορωνοϊού». 

Οι επιστήμονες πάντως χθες, επέλεξαν να μην εμπλακούν στην δημόσια ανάλυση μέτρων και αποφάσεων υποδεικνύοντας ότι ο ρόλος τους είναι διαφορετικός. 

«Ο ρόλος μας, δεν είναι να σας πω πότε και τι άλλο θα λειτουργήσει και ούτε θα σας πω», ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη. «Ο ρόλος μου είναι να σας πω από επιστημονικής πλευράς τα δεδομένα, γιατί αυτή είναι ιδιότητα μας. Επίσης, τονίζω ακόμα μια φορά ότι είμαστε γιατροί. Ο στόχος μας, είναι ένας: Η προστασία της δημόσιας υγείας, από εκεί και πέρα, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με διάφορους φορείς δεν είναι ο ρόλος μας, ούτε η αρμοδιότητα μας να τις κάνουμε», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «εμείς είμαστε εδώ και είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τους εκπροσώπους των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων αλλά και να τους μεταφέρουμε τις δικές μας θέσεις, βάσει των καθαρά επιδημιολογικών δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας». 

Σε εφαρμογή, ο υποχρεωτικός έλεγχος για τους εργαζόμενους

Κανονικά στην υλοποίηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε χθες την έναρξη του προγράμματος υποχρεωτικού ελέγχου των εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιούνται το επόμενο διάστημα. 

«Επιδιώκοντας την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τον περιορισμό πιθανής μετάδοσης στους εργασιακούς χώρους, εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία ή/και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στη βάση της στρατηγικής άρσης των μέτρων», ανέφερε στην σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι, «οι επιχειρήσεις πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ελέγχεται κάθε εβδομάδα το προσωπικό τους ως ακολούθως: 

- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους. 

- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους. 

- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά».

Για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, θα λειτουργούν σε παγκύπρια κλίμακα 51 μονάδες δειγματοληψίας. 

  Ρεπορτάζ: Μαριλένα Παναγή   / Φιλελεύθερος