Ανοίγουν πάλι ξενοδοχεία για άτομα σε καραντίνα


Ξανανοίξουν ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν πρόσωπα που πρέπει να τεθούν σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Το υφυπουργείο Τουρισμού προκήρυξε ήδη διαγωνισμό για την εξασφάλιση υπηρεσιών προσωρινής φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ατόμων που πρέπει να τεθούν σε καραντίνα στα πλαίσια των μέτρων που έχουν αποφασιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Για το σκοπό αυτό θα διαθέσει – αν το επιτρέψει η έγκριση του προϋπολογισμού, το ποσό των €3 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, καθορίζεται σταθερή τιμή για την παροχή των υπηρεσιών φιλοξενίας με βάση τις ακόλουθες τιμές μονάδας: €82,57 ανά δωμάτιο ημερησίως, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σε περίπτωση που φιλοξενούμενοι στο δωμάτιο θα είναι δύο και στα €55,05 ημερησίως ανά δωμάτιο, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σε περίπτωση που στο δωμάτιο φιλοξενείται ένα άτομο.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι το υφυπουργείο Τουρισμού, υπολογίζει ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν 36.333 διανυκτερεύσεις για καραντίνα ή διαφορετικά ότι θα τεθούν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία περίπου 2.600 πρόσωπα, αν υπολογιστεί 14ήμερη παραμονή.

Τα ξενοδοχεία που θα επιλεγούν θα έχουν εξασφαλισμένα έσοδα τουλάχιστον €1.500 ημερησίως, ως ελάχιστο εγγυημένο ποσό αμοιβής του αναδόχου ανά ημέρα.

Το κόστος διαμονής των φιλοξενούμενων αναλαμβάνεται από το υφυπουργείο Τουρισμού για ξένους τουρίστες που αφορούν ιχνηλατήσεις επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19. Το υφυπουργείο θα πληρώνει, επίσης, το κόστος διαμονής, σε περιπτώσεις οικιακών βοηθών, εργατών στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς πρόσωπα τα οποία έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων, σχετική άδεια από το υπουργείο Εργασίας, για οποιαδήποτε άλλη εργασία στη Δημοκρατία. Οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι, θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος διαμονής τους.

Τα ξενοδοχεία που θα επιλεγούν θα ξεκινήσουν να δέχονται φιλοξενούμενους για καραντίνα από τις αρχές του νέου έτους και τα συμβόλαια θα έχουν ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου με πρόβλεψη για παράταση μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2021.

Να σημειωθεί ότι, για την επιλογή των ξενοδοχείων με τα οποία θα υπογράψει συμβόλαια θα γίνει με κριτήριά την τοποθεσία του ξενοδοχείου με γνώμονα την απομονωμένη περιοχή για σκοπούς ασφάλειας, όπως και μεταξύ άλλων να μην επηρεάζεται η λειτουργία άλλων γειτονικών τουριστικών επιχειρήσεων. 

Επίσης, μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνονται και η ποιότητα επίπλωσης και βαθμός συντήρησης δωματίων του ξενοδοχείου, η εξωτερική όψη του κτιρίου και εξωτερικών χώρων του κάθε ξενοδοχείου και θέα των δωματίων, η γενική  εμφάνιση του προθάλαμου προσέλευσης (lobby), κοινόχρηστης αίθουσας παραμονής (σαλόνι) και των διαδρόμων δωματίων.

Για ξεχωριστή ομάδα ξενοδοχείων, κυρίως σε σχέση με τουρίστες που θα τίθενται σε καραντίνα, κριτήριο θα είναι και ο βαθμός που η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ ο αριθμός δωματίων ξενοδοχείου πέραν των 100 που προ απαιτούνται θα είναι επίσης πλεονέκτημα.

Στις περιπτώσεις φιλοξενίας μικρών παιδιών στα δωμάτια των ξενοδοχείων θα πρέπει να παρέχονται παιχνίδια μιας χρήσης για απασχόλησή τους μικρής αξίας όπως για παράδειγμα μολύβια/ μαρκαδόροι και μπλοκ ζωγραφικής. 

Το κράτος θα επιτηρεί περιφερειακά και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου εντός

Το υφυπουργείο Τουρισμού, θα αναλάβει την απολύμανση του κάθε δωματίου μετά την αναχώρηση του κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος, ενώ όλα τα υπόλοιπα δωμάτια, θα καθαρίζονται από το ξενοδοχείο, με την αποχώρηση του φιλοξενούμενου.

Επίσης, κρατική ευθύνη θα είναι η ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση και τυχόν περίθαλψη οποιουδήποτε φιλοξενουμένου αλλά και η ασφάλεια τήρησης της καραντίνας με εξασφάλιση της φύλαξης των εξωτερικών χώρων του ξενοδοχείου για σκοπούς τήρησης της καραντίνας.

Στο πλαίσιο του αυτοπεριορισμού, τα άτομα που θα φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο, δεν θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε άλλους χώρους ή εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, πλην του δωματίου τους.  

Το κάθε ξενοδοχείο που θα συμβληθεί με το κράτος, υποχρεούται να λειτουργεί το γραφείο υποδοχής σε 24η βάση για την αντιμετώπιση αναγκών των φιλοξενούμενων καθώς και για την επιτήρηση των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου για σκοπούς τήρησης της καραντίνας. 

Η επιτήρηση των εσωτερικών χώρων περιλαμβάνει και έλεγχο, τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως όλων των δωματίων (με χτύπημα στην πόρτα) για να διαπιστώνεται κατά πόσο ο φιλοξενούμενος διαμένει στο δωμάτιο του.