Ανησυχία για τα επικίνδυνα κουνούπια Aedes


Αναστάτωση έχει προκληθεί ανάμεσα στους κατοίκους Δρομολαξιάς, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη, πως εντοπίστηκε μικρός αριθμός κουνουπιών του είδους Aedes aegypti, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες. 

Τα κουνούπια εντοπίστηκαν στην κατοικημένη περιοχή από εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που διενήργησαν ελέγχους σε όλη την Κύπρο, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία. Ήδη η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί, έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις με οδηγίες προς τους κατοίκους και θα ακολουθήσει ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα. 

«Έχει προκληθεί ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο, επειδή όταν δεν υπάρχει η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση μεγαλοποιείται ένα θέμα, ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, προσθέτοντας πως η αρχική ενημέρωση προήλθε από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. «Εμείς θεωρούμε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού. Εντοπίστηκε ένας πολύ μικρός αριθμός κουνουπιών και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Στη σελίδα του δήμου αναρτήσαμε οδηγίες προς τους κατοίκους και θα παράσχουμε και όποια βοήθεια χρειάζονται οι κρατικές υπηρεσίες».

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες, έχουν καταρτήσει σχέδιο δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης του συγκεκριμένου κουνουπιού. Αυτό περιλαμβάνει, όπως μας ανέφερε ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, εντομολογική επιτήρηση της περιοχής, στην οποία τοποθετήθηκαν εντομοπαγίδες και ωοπαγίδες.

Η εκτίμηση είναι πως το Aedes aegypti, γνωστό ως κουνούπι του κίτρινου πυρετού, έφτασε στην Κύπρο αεροπορικώς και γι’ αυτό εντοπίστηκε στη Δρομολαξιά, που γειτνιάζει με το αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως ανέφερε ο κ. Ηροδότου, το συγκεκριμένο κουνούπι βρίσκεται ανατολικά της Τουρκίας, στη Γεωργία και τη Ρωσία. «Εικάζεται πως ήρθε αεροπορικώς, επειδή το συγκεκριμένο κουνούπι μπορεί να πετάξει μόνο 500 μέτρα και βρίσκεται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές. Σε επόμενο στάδιο θα στείλουμε δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο εξωτερικό, προκειμένου να διαφανεί από ποια χώρα προήλθε». 

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν οκτώ κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μεταδώσουν το ιογενές λοιμώδες νόσημα του κίτρινου πυρετού και άλλους ιούς. «Οι προϋποθέσεις είναι αυτοί οι ιοί να βρίσκονται στην κοινότητα. Από τη στιγμή που δεν βρίσκονται στην κοινότητα, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Επίσης πρέπει να υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια σε πολύ μεγάλο αριθμό σε ένα χώρο, για να μπορούν να μεταδώσουν. Το γεγονός πως βρέθηκε μικρός αριθμός τέτοιων κουνουπιών, μας κάνει να ευελπιστούμε πως θα τα εξαλείψουμε». 

Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, πρόσθεσε, θα γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα και όχι με βιολογικά βιοκτόνα, όπως για τα κοινά κουνούπια. Κληθείς να πει εάν θα επηρεαστεί ο βιότοπος της αλυκής, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα, ο κ. Ηροδότου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι εάν γίνουν ψεκασμοί, θα είναι μόνο στην κατοικημένη περιοχή, σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας.  

Το υπουργείο Υγείας, συνεχίζει να ζητά, εν τω μεταξύ, τη συνεργασία των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας τους να εξαλείψουν από οικίες και υποστατικά, πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών όπως δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια κ.λπ. 

Ρεπορτάζ:Νατάσα Χριστοφόρου / Φιλελεύθερος