"Άναρχη και ανεξέλεγκτη" η πώληση αλκοόλ και τσιγάρων σε ανήλικους (ΒΙΝΤΕΟ)

"Άναρχη και ανεξέλεγκτη" χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή αγορά, αναφορικά με το ποίος πωλεί και σε ποίον πωλει οινοπνευματώδη ποτά ή τσιγάρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης. Με αφορμή βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε από την εκπομπή Alpha Ενημέρωση, στο οποίο απεικονίζεται ανήλικος να αγοράζει αλκοόλ και τσιγάρα από δύο περίπτερα χωρίς κανένας να τον ρωτήσει την ηλικία του, ο κύριος Κουρσάρης υπέδειξε ότι με την κατάργηση του ωραρίου καταστημάτων, όλα τα εμπορικά καταστήματα, εφόσον έχουν τις απαραίτητες άδειες, μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη ποτά.


"Με βάση τη νομοθεσία, καταδικάζουμε τον οποιοδήποτε ο οποιος πωλεί οινοπνευματώδη ποτά σε ανήλικους. Κανένας έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες, τα Υπουργεία, από την Αστυνομία και τις τοπικές αρχές, δεν γίνεται όσον αφορά την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, από ποιούς και σε ποιούς."


Όπως εξήγησε ο κύριος Κουρσάρης, η άδεια πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, είτε λιανικής είτε χονδρικής πώλησης, εκδίδεται από τις τοπικές αρχές. Εάν είναι Δήμος από το Δημαρχείο, εάν είναι κοινότητα από την Επαρχιακή Διοίκηση


"Αυτές οι άδειες δίνονται αβέρτα. και κανένας δεν ελέγχει μετά το πως αυτές εφαρμόζονται. Εάν δηλαδή κάποιο υποστατικό προσφέρει ή όχι τη δυνατότητα σε ανήλικους να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η εφαρμογή και ο έλεγχος της νομοθεσίας."


Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης ανέφερε η σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία club και δισκοθηκών προνοεί την είσοδο ατόμων άνω των 17 ετών, χωρίς ωστόσο να καθιστά απαραίτητη την επίδειξη ταυτότητας. Σε ότι αφορά το περιστατικό κατανάλωσης αλκοόλ από 13χρονη μαθήτρια στη Λεμεσό, ο κύριος Λεβέντης ζήτησε άμεση διερεύνηση από τις Αρχές.


"Μου φαίνεται πολύ παράξενο ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου να σερβίρει αλκοόλ σε μια ανήλικη, η οποία προφανώς ήταν μόνη της και σε τέτοιες ποσότητες, τις οποίες φαίνεται να κατανάλωσε."Πηγή: alphanews.live