Ανάπηρος έμεινε 15 μήνες στην αναμονή για ΕΕΕ

Απίστευτη ταλαιπωρία αλλά και μεγάλες στερήσεις λόγω έλλειψης εισοδημάτων περνούν άτομα με αναπηρία τα οποία υποβάλλουν αιτήσεις για παραχώρηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εξέταση των περιπτώσεων τους. 

Η επίτροπος Διοικήσεως, ως αρμόδια Αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Κύπρο, εξέδωσε πρόσφατα έκθεση της στην οποία περιγράφει λεπτομερώς δύο, από τις πολλές, περιπτώσεις με τις οποίες ασχολείται το γραφείο της και αφορούν τις τεράστιες καθυστερήσεις που φαίνεται να εντοπίζονται στη διεκπεραίωση των αιτήσεων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία. 

Στην πρώτη περίπτωση, ο ανάπηρος αιτητής χρειάστηκε να περιμένει 15 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων του και μέχρι και τη στιγμή δημοσιοποίησης της έκθεσης της Επιτρόπου δεν είχε λάβει τα αναδρομικά του δικαιώματος. Στη δεύτερη περίπτωση, ο παραπονούμενος ικανοποιήθηκε ένα και πλέον χρόνο μετά την υποβολή της αίτησής τους. 

«Για την περίοδο που εκκρεμούσαν οι αιτήσεις, τα άτομα αυτά στερούνταν των παροχών που ήταν απαραίτητες για τη διαβίωση τους και παρότι στη δεύτερη περίπτωση καταβλήθηκαν αναδρομικά δικαιώματα, δεν καταβλήθηκαν αναδρομικά οι παροχές στον πρώτο παραπονούμενο», επισημαίνει μεταξύ άλλων στα συμπεράσματά της η επίτροπος Διοικήσεως. 

Ο πρώτος παραπονούμενος, σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση, υπέβαλε την αίτηση του στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 «και παρότι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθότι λόγω της αναπηρίας του δεν μπορεί να εργαστεί η αίτηση του μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2017 εξακολουθούσε να εκκρεμεί». 

Το δεύτερο παράπονο υπεβλήθη στην Επίτροπο από άλλο πολίτη εκ μέρους του γιου του, που είναι άτομο με αναπηρία. Σύμφωνα με το παράπονο αυτό, ενώ η αίτηση του γιου του για ΕΕΕ και αναπηρικό επίδομα εκκρεμούσε στην υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο του 2016, η καταβολή του ΕΕΕ και του αναπηρικού επιδόματος άρχισε τον Νοέμβριο του 2017. 

«Στην πρώτη περίπτωση, ο πολίτης είχε υποβάλει αίτηση για ΕΕΕ τον Αύγουστο του 2014, η οποία απορρίφθηκε επειδή δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά. Υπέβαλε νέα αίτηση το Σεπτέμβριο του 2016 η οποία και πάλι παρουσίαζε, «ουσιώδεις ελλείψεις», γι’ αυτό στις 10 Μαΐου 2017 εστάλη στον παραπονούμενο επιστολή με την οποία του ζητήθηκε να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Η καθυστέρηση εξέτασης της αίτησης του «οφείλεται στον μεγάλο όγκο εργασιών που καλείται η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας να διεκπεραιώσει σε σχέση με τις υφιστάμενες αλλά και τις νέες αιτήσεις που παραλαμβάνονται καθημερινά». Η αίτηση για ΕΕΕ εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2017 και η καταβολή ΕΕΕ άρχισε τον Αύγουστο του 2017, περιλαμβανομένου και του επιδόματος ενοικίου ύψους €280 μηνιαίως, το οποίο καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη της κατοικίας στην οποία διαμένει ο παραπονούμενος με την οικογένεια του. Ό

Όσον αφορά την αναπηρία του, ο παραπονούμενος αξιολογήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2017 από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας που λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και κρίθηκε μόνιμα ανάπηρος. Η καταβολή του αναπηρικού επιδόματος άρχισε το Δεκέμβριο του 2017, ενώ την ίδια περίοδο, το επίδομα ενοικίου του, ως άτομο με αναπηρία αυξήθηκε από €280 σε €400 μηνιαίως.