Ανάληψη μετρητών από... φούρνους και υπεραγορές


Εξασφάλιση μετρητών χωρίς χρέωση, από φούρνους, περίπτερα, πρατήρια καυσίμων, υπεραγορές, κρεοπωλεία, πολυκαταστήματα, τα οποία θα λειτουργούν ως... ανεπίσημα ΑΤΜ, θα μπορούν να κάνουν χιλιάδες πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να πάνε σε τραπεζικό κατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Οι πελάτες των τραπεζών, μαζί με τις αγορές τους από ένα φούρνο ή ένα σούπερ μάρκετ, θα μπορούν να ζητήσουν και μετρητά από το ταμείο, μέχρι ενός ορίου, αρκεί να έχουν χρεωστική κάρτα (Mastercard & Visa). Τη νέα ιδέα εξυπηρέτησης πελατών προωθεί η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική, με στόχο να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν τους πελάτες τους, με αφορμή το γεγονός ότι κλείνουν καταστήματα για μείωση του λειτουργικού κόστους και είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν άλλως πως κάποιοι πελάτες, κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να εξοικειωθούν με τις ψηφιακές συναλλαγές.

Σ’ ορισμένες περιπτώσεις, πελάτες τραπεζών θα πρέπει να διανύσουν αρκετά μεγάλη απόσταση για να βρουν ATM. Με το νέο σύστημα που προωθείται, όμως, όλοι οι κάτοχοι καρτών θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών, χωρίς χρέωση, από καταστήματα και άλλα σημεία πωλήσεων προϊόντων ή υπηρεσιών, αφού θα συνδυάζουν τις αγορές τους με την εξασφάλιση ρευστού από το ταμείο του καταστήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" η Τράπεζα Κύπρου έχει αναλάβει πρωτοβουλία και ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τη νέα δυνατότητα που έχουν μέσω της υπηρεσίας cash back, αρκεί να ενεργοποιήσουν αυτή την υπηρεσία, αφού επικοινωνήσουν με παρόχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» από την Τράπεζα Κύπρου, ο καταναλωτής κατά τη διάρκεια της αγοράς και αφού ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία ο έμπορας, τότε το POS (τερματικό) θα παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών, έως €100, ενώ το κατάστημα μπορεί να καθορίσει άλλα συγκεκριμένα ποσά (δηλ. €20, €50). Αυτό το ποσό θα χρεωθεί στην κάρτα του πελάτη και ακολούθως ο καταναλωτής θα λάβει τα χρήματα που ζήτησε από τον ταμία του καταστήματος.

Κάθε παροχέας μπορεί να αλλάξει τόσο το ποσό όσο και τις επιλογές. Ο έμπορος προσφέρει την υπηρεσία μόνο για κατ' ιδίαν συναλλαγές, που προϋποθέτουν επαλήθευση μέσω PIN, όπως συμβαίνει με την ανάληψη μετρητών από ATM. Θα πρέπει να αναφερθεί πως τo Cashback είναι διαθέσιμο μόνο όταν ο καταναλωτής παρουσιάσει την κάρτα του και όχι μέσω Apple Pay / Wallet.

Στα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας είναι η ανάληψη μετρητών για τον κάτοχο κάρτας χωρίς χρέωση, χωρίς ταλαιπωρία ή μετακίνηση και χωρίς να χρειάζεται πλέον ψάξιμο για ATM. Υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επίσκεψη σε τράπεζα, ενώ συνδυάζονται τα ψώνια με την ανάληψη μετρητών, μέσω μιας ασφαλούς συναλλαγής.

Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις μέσω της νέας υπηρεσίας θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος όσον αφορά τη διαχείριση μετρητών, αφού αυτά θα μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ παράλληλα η υπηρεσία θα συμβάλλει και στην αύξηση των πωλήσεων του καταστήματος, καθώς οι καταναλωτές θα επιλέγουν τις επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.

Η τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με πελάτες της σ' όλη την Κύπρο, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα παροχής μετρητών μέσω του POS. Nα σημειωθεί ότι δικαίωμα ανάληψης μετρητών θα έχουν οι κάτοχοι καρτών από όλες τις τράπεζες, αλλά η Τράπεζα Κύπρου πρωτοστατεί στην εδραίωση αυτής της πρακτικής, που είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: Θεανώ Θειοπούλου / Φιλελεύθερος