Ανακοινώνονται νέα μέτρα σήμερα - Όλα τα σενάρια στο τραπέζι


Σβήνουν και γράφουν στο Προεδρικό...Ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευόμενων που ανακοινώθηκε χθες έχει «ταρακουνήσει» τους ειδικούς, οι οποίοι σκέφτονται να θέσουν στο τραπέζι σήμερα διαφορετικά σενάρια από αυτά που είχαν συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες, τα οποία θα είναι και πιο αυστηρά.

Η σύσκεψη που θα έχουν Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 09:00. 

Μιλώντας από την εκπομπή «Alpha Καλημέρα» η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Μαρία Κολιού υπογράμμισε πώς θα υπάρχουν χαλαρώσεις αλλά πολύ μικρές ενώ θα υπάρχει και αυστηροποίηση των μέτρων.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο χαλαρώσεις, αντιλαμβάνεστε τα δεδομένα που έχουμε δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο.»

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία Κολιού ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία μας, μόνο την τελευταία βδομάδα φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 50% και σχολιάζοντας την εθνική αναφορά η οποία έχει ετοιμαστεί και θα εκδοθεί σήμερα, η κα Κολιού ανέφερε πώς δίνει ξεκάθαρη εικόνα για όλες τις επαρχίες.

«Δεν αλλάζουν τα δεδομένα αλλά είναι πιο ξεκάθαρα. Η Πάφος έπεσε σημαντικά σε αριθμούς, η Λεμεσός νέμε καταγράφει μείωση αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ ελεύθερη Αμμόχωστος και Λευκωσία έχουν αυξήσει τους ρυθμούς τους, όπως και η Επαρχία της Λάρνακας.»

Τέλος ο Δρ. Μαρία Κολιού υπογράμμισε πώς πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πιο χαλαροί την εβδομάδα των εορτών.


Όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Βέβαιη φαίνεται να είναι η λήψη οριζόντιων μέτρων σε παγκύπρια βάση, πλην της επαρχίας Λεμεσού.


Οι σκέψεις για Λευκωσία - Λάρνακα - Αμμόχωστο και Πάφο

Ο αριθμός συναθροίσεων, οι ώρες απαγόρευσης μετακίνησης καθώς και η ώρα που κλείνουν οι χώροι εστίασης φαίνεται να παραμένουν μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, για τις επαρχίες Λευκωσίας - Λάρνακας - Αμμοχώστου και Πάφου. 

Μέτρα που αναμένεται να αλλάξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όπου θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις λόγω των εορτών. Αναμένεται, να αυξηθεί ο αριθμός των συναθροίσεων σε σπίτια, ίσως στα 15 με 20 άτομα ενώ η ώρα έναρξης του νυχτερινού κέρφιου, ίσως παραταθεί για την εορταστική περίοδο.


Παράταση των υφιστάμενων μέτρων για τη Λεμεσό

Αυστηρότερα αναμένεται να είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν για την επαρχία της Λεμεσού, με στόχο σταδιακά να πλησιάσει σε αριθμούς αλλά και σε περιορισμούς τις υπόλοιπες επαρχίες, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ αναμένεται να παραταθούν για άλλη μια εβδομάδα και εφόσον οι αριθμοί «πέσουν», τότε ίσως αποφασιστεί η επαναλειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής και καταστημάτων στην βάση τετραγωνικών ενώ το νυχτερινό κέρφιου αναμένεται ότι θα ξεκινά στις 9 και όχι στις 8 που είναι σήμερα.


Κλείνουν νωρίτερα από ότι συνήθως, τα σχολεία

Κλείσιμο των Λυκείων τις επόμενες ημέρες σκέφτονται οι ειδικοί, με τους μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματά μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο εβδομάδες.

Σε σχέση με τα γυμνάσια και τα δημοτικά, οι σκέψεις που γίνονται είναι όπως σταματήσει η φυσική παρουσία των μαθητών στις σχολικές μονάδες μια βδομάδα πριν από την καθορισμένη εβδομάδα που θα έκλειναν για τις γιορτές των Χριστουγέννων. 


.


ΠΗΓΗ:Alphanews.Live