Αλλαγές στην ΕΦ: Οι στρατεύσιμοι θα πληρώνουν για τη φυγοστρατία



Αλλαγές στην Εθνική Φρουρά αναμένεται να σηματοδοτήσουν δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και έχουν στόχο να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα που λαμβάνονται κατά της φυγοστρατίας.

 

Το πρώτο νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως «ο περί της Εθνικής Φρουράς (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και υποχρεώνει τους στρατεύσιμους που λαμβάνουν αναβολή στράτευσης ή προσωρινή απόλυση για λόγους σπουδών ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να καταβάλουν στη Δημοκρατία χρηματικό ποσό ως εγγύηση, το οποίο θα κατακρατείται σε περίπτωση που δεν θα παρουσιάζονται κατά την ημερομηνία λήξης της προσωρινής απόλυσης που έλαβαν, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Παράλληλα, το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στους αθλητές, οι οποίοι επικαλούνται διάφορες ψυχικές ασθένειες για να μην υπηρετήσουν τη θητεία τους. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «ο περί ΚΟΑ (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» θα απαγορεύσει την έκδοση δελτίου υγείας σε αθλούμενο στρατεύσιμο, ο οποίος απολύθηκε προσωρινά  είτε ως ακατάλληλος για στράτευση είτε λόγω χορηγηθείσας αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσής του για στρατιωτική υπηρεσία λόγω νοσήματος/πάθησης που σχετίζονται με την ψυχική του υγεία.