«Άκυρο» στο κυπριακό διαβατήριο του Ρώσου «βασιλιά των ακινήτων»


Ο πρώην ιδιοκτήτης της Promsvyazbank, Dmitry Ananyev, είναι μεταξύ των 9 Ρώσων που αποστερήθηκαν της κυπριακής υπηκοότητας. Αυτό υποστηρίζουν πηγές του Open Media που αποκάλυψαν την είδηση που δημοσιεύει το crimerussia.

Όπως έγινε γνωστό στις 6 Νοεμβρίου, μετά και τις σχετικές αποκαλύψεις για τον Μαλαισιανό καταζητούμενο, η Δημοκρατία προχώρησε στην αποστέρηση 26 υπηκοοτήτων. Πρόκειται για εννιά επενδυτές, σύνολο 26 πρόσωπα μαζί με τους συγγενείς τους, οι οποίοι επίσης έλαβαν κυπριακό διαβατήριο.

Πηγές από την πλευρά του Ananyev επιβεβαίωσαν την είδηση στο Open Media, ωστόσο ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για επικοινωνία.
Ο πρώην τραπεζίτης κρύβεται από τους πιστωτές που ζητούν απ’ αυτόν αποζημίωση στα δικαστήρια μετά την κατάρρευση της τραπεζικής του δραστηριότητας.

O Ananyev, μαζί με τον αδελφό του και τον επιχειρηματικό τους εταίρο Αλεξέι Ανάνεφ, ελέγχουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως η Promsvyazbank και η Vozrozhdenie, που ασχολούνται με την ανάπτυξη. Ο Ananyev βρισκόταν στη λίστα του Forbes και κατέλαβε την 27η θέση στην κατάταξή του με τίτλο «ο βασιλιάς των ρωσικών ακινήτων».

Στο τέλος του 2017, η Κεντρική Τράπεζα διέταξε την αναδιοργάνωση της Promsvyazbank και η Vozrozhdenie αγοράστηκε από τη VTB στις αρχές του 2018. Μετά την εθνικοποίηση της Promsvyazbank, ο Ananyev μετακόμισε στο Λονδίνο και στη συνέχεια στην Κύπρο.

Οι επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν ανεπιτυχώς να λάβουν 40 εκατομμύρια δολάρια από τον Ananyev για δάνεια που είχαν ληφθεί στο παρελθόν, τα οποία είχαν εγγυηθεί ο τραπεζίτης και οι εταιρείες του.

Τον περασμένο Μάρτιο, ένα εμπορικό δικαστήριο στη Ρωσία διέταξε τον Ananyev να επιστρέψει περισσότερα από 66 δισεκατομμύρια ρούβλια (1 δισεκατομμύριο δολάρια) στην Promsvyazbank, η οποία τώρα ελέγχεται από το κράτος.

Τον Σεπτέμβριο, τα δυο αδέλφια συνελήφθησαν με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 66 δισεκατομμυρίων ρουβλιών και 575 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια της Promsvyazbank. Η ιδιοκτησία τους στη Ρωσία κατασχέθηκε.

Πηγή:sigmalive