Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου - Έφυγε από τη ζωή ο Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου


Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο χαμό του Δρος Φίλιππου Τσιμπόγλου, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε.

Σημειώνεται ότι ο εκλιπών "υπήρξε πρωτεργάτης στον τομέα Βιβλιοθηκών αρχικά από την θέση του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου και αργότερα ως Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξή τους ως πυλώνων γνώσης και πολιτισμού. "Με την πολυσχιδή δράση του λειτούργησε καταλυτικά για το πέρασμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μια νέα εποχή. Το έργο του αποτελεί κληροδότημα στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα", προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κατά την περίοδο 1999 μέχρι 2014 διετέλεσε Διευθυντής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2014 μέχρι τον θάνατό του Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου

«Με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετούμε τον τέως Διευθυντή της Βιβλιοθήκης και ex officio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 67 ετών. 

Ο Δρ Τσιμπόγλου διετέλεσε Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Κύπρου από το 1999 - 2014, εξελίσσοντας καθοριστικά τον τρόπο λειτουργίας της και συνεισφέροντας καταλυτικά στην τεράστια αύξηση των πηγών της, ηλεκτρονικών και έντυπων. 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας σε ένδειξη πένθους. Λεπτομέρειες για την κηδεία του εκλιπόντος θα ανακοινωθούν αργότερα».

Συλλυπητήρια Προέδρου Βουλής και Βουλευτών για τον θάνατο Τσιμπόγλου

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίο και το κοινοβουλευτικό Σώμα πληροφορήθηκαν με βαθιά θλίψη τον αιφνίδιο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), για την οποία εργάστηκε άοκνα, και τέως διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου Φίλιππου Τσιμπόγλου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι πέραν της καταλυτικής συνδρομής του στον εκσυγχρονισμό της ΕΒΕ και τη μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος', ο Φίλιππος Τσιμπόγλου συνέβαλε καθοριστικά στον σχεδιασμό του νέου κτιρίου της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου «Στέλιος Ιωάννου», στον καταρτισμό των πρώτων συλλογικών καταλόγων κυπριακών βιβλιοθηκών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του συνόλου του δικτύου βιβλιοθηκών της Κύπρου.

"Ο αδόκητος χαμός του αφήνει ανολοκλήρωτο ένα μεγάλο μέρος των οραματισμών του, κόβοντας απότομα το νήμα της δυναμικής του προσφοράς στον τόπο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του τεθνεώτος", αναφέρεται.