Θετικό στον κορωνοϊό το παιδάκι που νοσηλεύεται με τη νόσο καβασάκι στο Μακάρειο


Θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε μετά από τρεις εργαστηριακές εξετάσεις το παιδάκι που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με τη νόσο καβασάκι.

Το αγοράκι, ηλικίας 2,5 ετών  νοσηλεύεται με τη νόσο , στο Μακάρειο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τεστ του αγοριού που νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης ήταν αρνητικό. Του διενεργήθηκε ωστόσο, και δεύτερο τεστ το οποίο στα εργαστήρια του νοσοκομείου βγήκε οριακά θετικό, ενώ όταν επανεξετάστηκε , από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, βγήκε αρνητικό.

Το τρίτο τεστ, του οποίου τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Υγείας το αποτελέσματα του παιδιού βγήκε θετικό. 

Πάντως, το γεγονός ότι το παιδάκι βγήκε θετικό δεν αναμένεται να αλλάξει την αγωγή που του δίνεται αφού ήδη λαμβάνει αγωγή για τη νόσο καβασάι. 

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η εικόνα, λήφθηκαν δείγματα και από τους γονείς του παιδιού, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι έτοιμα αργότερα σήμερα.

H νόσος kawasaki είνα μια οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφθηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). 

Η αιτία της νόσου Kawasaki παραμένει αδιευκρίνιστη. Εντούτοις, έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων. Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Πρόσφατα η νόσος συνδέθηκε με τον κορωνοϊό ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Η νόσος Kawasaki παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.