40.000 λαγοί και 200.000 περδίκια την Κυριακή

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμά ότι φέτος η κατάσταση με τον λαγό, το περδίκι και τη φραγκολίνα θα είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρσι. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τις καταμετρήσεις που έκαμε η Υπηρεσία τον Σεπτέμβριο σ’ όλες τις επαρχίες, γι’ αυτό και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι οι κυνηγοί θα έχουν μια καλύτερη χρονιά. 

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο λειτουργός της Υπηρεσίας και εκπρόσωπος Τύπου Πέτρος Αναγιωτός, «αυτή είναι η γενική εικόνα που έχουμε εμείς και με ευνοϊκές συνθήκες όλα θα παν' καλά». Τα μόνα μειονεκτήματα που αφορούν στην κατάσταση των θηραματικών πληθυσμών, πρόσθεσε, είναι οι αριθμοί της αλεπούς που προκαλεί μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα στον λαγό, όπως επίσης και οι λαθροθήρες.

 

Με βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων, την πρώτη ημέρα κυνηγίου, την προσεχή Κυριακή, αναμένεται να χτυπηθεί το ένα τέταρτο των λαγών και το ένα πέμπτο των περδικιών από την όλη συνολική κάρπωση της χρονιάς. Συγκεκριμένα με βάση τα περσινά δεδομένα πιστεύεται -πάντα με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες- ότι την ερχόμενη Κυριακή θα χτυπηθούν 8 χιλ. - 9 χιλ. λαγοί και 35 χιλ. - 40 χιλ. περδίκια. Την περσινή χρονιά για όλες τις εξορμήσεις η κάρπωση ήταν 35 χιλ. λαγοί και 167 χιλ. περδίκια.

  

Πέρσι οι λαγοί ήταν αυξημένοι κατά 20%, ενώ τα περδίκια μειωμένα κατά 20%. Για τα περδίκια η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν υπήρξε ποτέ τόσο μικρός αριθμός πουλιών στους βιότοπους της Κύπρου. Συνεπώς φέτος με τη μικρή αύξηση που αναμένεται, οι λαγοί από πλευράς κάρπωσης δυνατό να φθάσουν τις 40 χιλ. και τα περδίκια τις 200 χιλ. Η φραγκολίνα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με τους μικρούς αριθμούς που κατέχει τα τελευταία χρόνια. 

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος απελευθερώθηκαν τελικά και στις πέντε επαρχίες γύρω στα 60 χιλ. περδίκια, τα οποία παρελήφθησαν από το εκτροφείο της Υπηρεσίας Θήρας στο Σταυροβούνι. Παλαιότερα η απελευθέρωση των περδικιών κάποια χρόνια ξεπερνούσε τις 180 χιλ. πουλιά. Τότε μιλούσαν για κάρπωση πέραν των 400 χιλ. περδικιών. Για τους λαγούς μιλούσαν για κάρπωση 50 και πλέον χιλιάδων. Φέτος, λαγούς απελευθέρωσε η επαρχία Λάρνακας σε περιοχές τριών κυνηγετικών συλλόγων. Και αυτό έγινε μόλις πρόσφατα.

 

Εκείνο που θ’ αλλάξει τα γεγονότα είναι η θέσπιση της νομοθεσίας για την ελεύθερη κατοχή, αναπαραγωγή και εμπορία θηραμάτων. Θα μπορεί ο καθένας ν’ αγοράζει και να πωλεί θηράματα, όπως και όταν επιθυμεί. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα μπορεί ένας κυνηγετικός σύλλογος ή και ιδιώτης να απελευθερώνει θηράματα μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία Θήρας και σίγουρα αφού κατέχει τις σχετικές άδειες και κτηνιατρικά πιστοποιητικά. Ταυτόχρονα, η μεγάλη διάθεση θηράματος ιδιαίτερα στην αγορά τα προσεχή χρόνια και οι απελευθερώσεις θα δώσουν την ευκαιρία για αύξηση των λαγών και των περδικιών στους βιότοπους. 

 

Σημειώνεται ότι μέχρι την εβδομάδα αυτή, η Υπηρεσία Θήρας παραχώρησε 57 άδειες για τη λειτουργία εκτροφείων λαγών, ενώ εκκρεμούν άλλες 40 περίπου αιτήσεις. Έτσι ο καθένας μπορεί μετά την ψήφιση της νομοθεσίας ν’ αγοράσει λαγούς και περδίκια από αδειούχα εκτροφεία. 

 

Πολλοί θα εξορμήσουν για φάσσες στην Πάφο

 

Αρκετοί κυνηγοί είναι έτοιμοι να εξορμήσουν για φάσσες και μάλιστα σ’ όλες τις επαρχίες. Παλαιότερα υπήρχαν οι παρέες των φασσάρηδων που εξορμούσαν στους παραδοσιακούς φασσότοπους κυρίως της Πάφου, τώρα όμως που άλλαξαν τα πράγματα, με την έλλειψη του λαγού και της πέρδικας, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κυνηγών που προτιμούν αυτό το κυνήγι κατά την πρώτη ημέρα του ενδημικού θηράματος. 

 

Μάλιστα μπορούν τώρα να τοποθετήσουν ομοιώματα φάσσας που δουλεύουν με μπαταρία, τα οποία προσελκύουν τα πουλιά. Βεβαίως κάποιοι κάνουν και πάλι τάισμα και έτσι έχουν σχεδόν σίγουρο πέρασμα των πουλιών. Για τις φάσσες της πρώτης ημέρας, τα σκήπτρα κρατά πάντα η Πάφος. Χρόνια κάποιοι τρέχουν σε περιοχές που συνορεύουν με το δάσος, ή άλλες κοινότητες όπου υπάρχουν σταφύλια και βαλανίδια. Αριθμούς όταν τις πετύχουν κάνουν και στη γύρω περιοχή του Μαυροκόλυμπου. Επίσης τις βρίσκουν στο Τρόοδος με τον «άντρουκλο». Οι φάσσες αυτή την εποχή κάνουν πέρασμα σε κοπάδια τριγυρνώντας να βρουν τροφή. 

 

Ένα περίεργο φαινόμενο φέτος είναι και οι τρασιήλες, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις εμφανίστηκαν αρχικά σε μεγάλα κοπάδια. Και γι’ αυτά τα πουλιά επιτρέπονται τα ομοιώματα, τα οποία όταν λειτουργούν με μπαταρία ξεγελιούνται εύκολα.