37 μεταλλάξεις εντοπίστηκαν στην Κύπρο


Τριανταεπτά διαφορετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μεταξύ αυτών και τη μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν Κύπριοι ερευνητές έπειτα από τη μελέτη 768 δειγμάτων τα οποία αφορούσαν άτομα που παρουσιάστηκαν θετικά στον ιό κατά το διάστημα Απριλίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 στην Κύπρο. Μάλιστα, όπως φαίνεται να προκύπτει από την ίδια έρευνα, ο κορωνοϊός παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί, και διαπιστώνεται ότι, εισήλθε στο νησί, από πολλές και διαφορετικές «εισόδους» ενώ η διασπορά των διαφόρων στελεχών του, δεν περιορίζεται απόλυτα, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.  

Τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία είχε ως κύριο στόχο την ανάλυση του κορωνοϊού στην Κύπρο, αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης. Στην έρευνα, η οποία αποτελεί καθαρά ακαδημαϊκή πρωτοβουλία, συμμετείχαν, το εργαστήριο βιοτεχνολογίας & μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τον Καθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη, η NIPD Genetics, το νοσοκομείο Αμμοχώστου, ως νοσοκομείο αναφοράς (κλινική Covid-19), σε συνεργασία με το «the catholic University of Louvain» στο Βέλγιο και άλλους επιστήμονες. 

Τα ευρήματα της έρευνας, θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας, αφού στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές προχώρησαν σε γενετική ανάλυση του κορωνοϊού στο νησί, μέσω των δειγμάτων που λήφθηκαν από πολίτες που έχουν μολυνθεί ή/και έχουν χρειαστεί νοσηλεία εξαιτίας σοβαρών συμπτωμάτων που παρουσίασαν. 

Οι επιστήμονες, καταγράφοντας όλα τα δεδομένα και χαρακτηριστικά του ιού, κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα ενώ στο μικροσκόπιο τους έθεσαν επιπρόσθετες παραμέτρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτεϊνη ακίδα (spike protein),  η οποία θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή και αποτελεσματικότητα των διαφόρων εμβολίων κατά του ιού. 

Για αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ»,  κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, θα γίνει και αναφορά στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα δεδομένα της Κύπρου, σε σχέση με τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού (τα οποία χορηγούνται στους κύπριους πολίτες), ενώ θα αναλυθούν όλα τα ευρήματα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι 37 διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού, έχουν επηρεάσει την μετάδοση του στην κυπριακή κοινωνία. 

Οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην Κύπρο, συγκρίθηκαν με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε άλλα μέρη του κόσμου και είναι καταχωρημένα σε διεθνείς  «τράπεζες» δεδομένων, ώστε να συλλεγούν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των Κυπρίων ερευνητών.

Όπως ανέφεραν στον «Φιλελεύθερο» πηγές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα η οποία ρίχνει φως σε διάφορα, άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα για τον κορωνοϊό και την πορεία εξάπλωσης του στο νησί. Λεπτομέρειες για τα ευρήματα των επιστημόνων θα ανακοινωθούν σύντομα σε δημοσιογραφική διάσκεψη. 

Πηγή: Φιλελεύθερος