€3,7 εκατ. για αγρότες λόγω κορωνοϊού

Ποσό ύψους €2,4 εκατ. έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής στους λογαριασμούς των παραγωγών οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και έχουν υποβάλει αίτηση για το Μέτρο 21, το οποίο προκηρύχθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους κλάδους του αγροτικού τομέα αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία. Το συνολικό ποσό της οικονομικής στήριξης που πρόκειται να καταβληθεί ανέρχεται στα €3,7 εκατ. και θα καλύψει και τις αιτήσεις που ακόμα εξετάζονται και οι οποίες αφορούν και τη β’ φάση της προκήρυξης, δηλαδή τους χοιροτρόφους και τους οινοποιούς. 


Η συγκεκριμένη ενίσχυση παρέχεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για αγρότες που υπέβαλαν αίτηση για το 2020, αναλόγως του μεγέθους της επιλέξιμης έκτασης τους, όπως αυτή εγκρίθηκε στο Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης. Η μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο ανέρχεται στις €7.000.


Για την α’ φάση της προκήρυξης του Μέτρου 21 υποβλήθηκαν 15.500 περίπου αιτήσεις, οι πλείστες από τις οποίες έχουν εξεταστεί. Υπάρχει φυσικά ένας σημαντικός αριθμός που ακόμα εξετάζεται. Η οικονομική στήριξη αφορά ουσιαστικά τους ακόλουθους κλάδους:

• Μόνιμες καλλιέργειες, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 400 μέτρων (μέχρι €2,2 εκατ.).

• Λαχανικά, αρωματικά φυτά και φράουλα (μέχρι €650.000).

• Αμπελουργία (οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και παραδοσιακές ποικιλίες, μέχρι €500.000).

• Καλλιέργειες καρπουζιών (μέχρι €250.000).

• Ελαιοκαλλιέργεια, σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων (μέχρι €50.000).

Στο μεταξύ, άρχισε και η εξέταση των αιτήσεων και της β’ φάσης της προκήρυξης του Μέτρου 21, στο πλαίσιο της οποίας θα καταβληθεί οικονομική στήριξη σε χοιροτρόφους και οινοποιούς. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν 48 για τη χοιροτροφία και 18 για την οινοποιία και στους δικαιούχους πρόκειται να καταβληθεί έκτακτη προσωρινή στήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των τιμών και η επιδείνωση της διατάραξης της αγοράς, η οποία μειώνει σοβαρά την κερδοφορία και τη ρευστότητα.

Η ενίσχυση για τον τομέα της χοιροτροφίας παρέχεται ανά χοιρομητέρα / χοίρο πάχυνσης, με προϋπολογισμό €250.000, ενώ για τον οινοποιητικό τομέα, η ενίσχυση είναι συνολικού προϋπολογισμού €166.500.