18.000 άτομα δικαιούνται 20% έκπτωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ αλλά δεν κάνουν αίτηση!



Ποιοι δικαιούνται έκπτωση στο ρεύμα και τι πρέπει να κάνουν - Όλες οι πληροφορίες

Του Σωτήρη Νικηφόρου της ιστοσελίδας newsbomb.com.cy

Συχνά υπάρχουν παράπονα για την τιμή του ρεύματος και τους… φουσκωμένους λογαριασμούς. Μήπως όμως είστε ανάμεσα στους 18.000 πολίτες που δικαιούνται 20% έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος και δεν το γνωρίζετε ή αμελήσατε να κάνετε την αίτηση σας;


Είναι όντως αξιοσημείωτο ότι από τους 38.000 δικαιούχους της έκπτωσης, αίτηση έκαναν μόνο οι 20.000 σύμφωνα με τo Newsbomb.com.cy

Η ειδική διατίμηση με κώδικα 08 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε τις κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται την συγκεκριμένη έκπτωση.

Δικαιούχοι της ειδικής αυτής διατίμησης λοιπόν, είναι κάθε μία από τις πιο κάτω κατηγορίες πελατών νοουμένου ότι είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Κράτους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή όσοι έχουν ίδια δικαιώματα με τους πιο πάνω, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία:

 - Πολύτεκνη ή πενταμελής οικογένεια που παίρνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €51.258. Το εισοδηματικό κριτήριο των €51.258 για το ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα αυξάνεται κλιμακωτά κατά €5.126 για κάθε πρόσθετο παιδί πέραν των τεσσάρων.
 - Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Λήπτες επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν Επίδομα Διακίνησης από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 - Άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκα σκλήρυνση) που είναι εγγεγραμμένα μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τι πρέπει να κάνετε

Όπως σημειώνει  η κ. Παπαδοπούλου, το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι μια απλή αίτηση. ‘’Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες δικαιούνται περίπου 20% έκπτωση. Πρέπει όμως να κάνουν την αίτηση τους στα καταστήματα της ΑΗΚ. Μας στέλνει αναθεωρημένη λίστα το Υπουργείο Εργασίας κάθε μήνα με τους αριθμούς ταυτότητας των δικαιούχων. Ανάλογα κάθε μήνα λίστα έχει προσθαφαιρέσεις δικαιούχων. Μπορεί κάποιος να μην πληροί πλέον τα κριτήρια δηλαδή και αφαιρείται από την λίστα. Μια πολύτεκνη οικογένεια π.χ. Εάν ενηλικιωθεί το ένα παιδί δεν πληροί πλέον τα κριτήρια και αφαιρείται από την λίστα''.

Πόσοι είναι οι δικαιούχοι
Όπως προαναφέραμε οι δικαιούχοι που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες είναι περίπου 38000. Έχουν κάνει όμως αίτηση και δικαιούνται 20% έκπτωση μόνο οι 20000.

Κανένας άλλος έλεγχος από ΑΗΚ

Όπως τονίζει η κ. Παπαδοπούλου, το μόνο που κάνει η ΑΗΚ είναι να ελέγξει εάν η ταυτότητα του αιτητή είναι μέσα στην λίστα που στέλνει το Υπουργείο Εργασίας. Η ΑΗΚ δεν κάνει κανένα άλλο έλεγχο για περιουσιακά ή άλλα στοιχεία του αιτητή.

‘’Ελέγχουμε τις λίστες μας. Εάν είναι στις λίστες δικαιούται την έκπτωση. Τονίζω ότι εμείς γνωρίζουμε μόνο την ταυτότητα του δικαιούχου. Δεν κάνουμε κανένα άλλο έλεγχο. Όλα τα στοιχεία τα έχει το Υπουργείο Εργασίας και αυτοί μας ενημερώνουν εάν είναι στις συγκεκριμένες ομάδες και άρα δικαιούχοι. Δεν ξέρω γιατί τόσες χιλιάδες άτομα είναι δικαιούχοι και δεν κάνουν την αίτησή τους για να πάρουν το 20%’’.

Δικαιούχος και χωρίς το όνομα σου στον λογαριασμό

Η κ. Παπαδοπούλου διευκρίνισε επίσης στην Newsbomb ότι εάν κάποιος είναι δικαιούχος και δεν έχει λογαριασμό της ΑΗΚ στο όνομα του, μένει δηλαδή με την οικογένεια ή συγγενείς του, δικαιούται πάλι την έκπτωση για το σπίτι όπου διαμένουν. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δηλαδή που είναι στο όνομα του ο λογαριασμός, μπορεί να κάνει αίτηση για έκπτωση εάν κάποιος που διαμένει στο σπίτι του είναι δικαιούχος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΑΗΚ.