14 Απριλίου-14 Μαΐου… Ένας μήνας φρίκης… 7 θύματα



 

Ένας μήνας που η Κύπρος βίωσε τον συγκλονισμό μπροστά στα ειδεχθή εγκλήματα ενός καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.Ένας μήνας αγωνίας και πόνου για τις οικογένειες των θυμάτων.Ένας μήνας ερευνών


Από τις 14 Απριλίου οπότε και τυχαία ανακαλύφθηκε το πρώτο πτώμα στο φρεάτιο του Μιτσερού μέχρι και σήμερα -ένα μήνα μετά- πολλά τα όσα έχουν μεσολαβήσει σε σχέση με τη συγκλονιστική υπόθεση του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Η υπόθεση που θα μείνει γνωστή στα κυπριακά χρονικά ως «Υπόθεση Ορέστης».

Κυριακή 14 Απριλίου

Μια παρέα Κύπριων μοτοσικλετιστών εντοπίζουν με τη βοήθεια Γερμανών τουριστών στο φρεάτιο του Μιτσερού ένα πτώμα. Οι αρμόδιες αρχές τίθενται σε κινητοποίηση ωστόσο ουδείς γνωρίζει μέχρι εκείνη τη στιγμή τι θα επακολουθούσε και πόσα φρικτά εγκλήματα επρόκειτο να αποκαλυφθούν. Είναι το πτώμα της 38χρονης Mary Rose από τις Φιλιππίνες που αγνοείτο από τον Μάιο του 2018, μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί και η τύχη της αγνοείται.

Τρίτη 16 Απριλίου

Το πτώμα στο φρεάτιο αναγνωρίζεται από ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ως η Mary Rose από τις Φιλιππίνες από φιλικό της πρόσωπο. Την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο πρώην σύζυγος της και πατέρας του παιδιού της, της 6χρονης Sierra που είναι επίσης εξαφανισμένη. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες γύρω από τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose.

Πέμπτη 18 Απριλίου

Η Αστυνομία οδηγείται στη σύλληψη ενός 35χρονου και ενός 30χρονου σε σχέση με την υπόθεση. Η σύλληψη του 35χρονου ήταν αυτή που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης. Ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα γίνεται ο άνθρωπος που έμελλε να συγκλονίσει την κυπριακή κοινή γνώμη και να καταγραφεί ως ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος.

Παρασκευή 19 Απριλίου

Οι ανακριτές ξετυλίγουν το κουβάρι μπροστά στο φόβο πρωτοφανών αποκαλύψεων για τα κυπριακά δεδομένα. Ο 33χρονος Ρουμάνος πρώην σύντροφος της Mary Rose αφήνεται ελεύθερος. Το ίδιο θα γίνει μία μέρα μετά και με τον 30χρονο που συνελήφθη καθώς διαφάνηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση και πως η φωτογραφία του απλώς χρησιμοποιήθηκε σε site γνωριμιών από τον 35χρονο Νίκο Μεταξά. Από το απόγευμα της 19ης Απριλίου ξεκινούν καταιγιστικές εξελίξεις. Η πρώτη ομολογία του Μεταξά για τον φόνο της Mary Rose και η παραδοχή ότι νεκρή είναι και η κόρη της Sierra. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, με τον Μεταξά να βρίσκεται στην περιοχή για υπόδειξη σκηνών.

Σάββατο 20 Απριλίου

Οι έρευνες συνεχίζονται και στο φρεάτιο του Μιτσερού. Το απόγευμα του Σαββάτου αποκαλύπτεται μία ακόμα πτυχή της σοκαριστικής υπόθεσης. Από το φρεάτιο του Μιτσερού ανασύρεται δεύτερο πτώμα. Πρόκειται για γυναίκα, την Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες. Βρέθηκε γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα στο φρεάτιο, όπως ακριβώς και το πρώτο πτώμα, αυτό της Mary Rose.

Κυριακή 21 Απριλίου

Ο 35χρονος ίλαρχος Νίκος Μεταξάς ομολογεί και το δεύτερο έγκλημα. Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όπου οδηγείται για δεύτερη φορά, ο ανακριτής της υπόθεσης προβαίνει σε φρικτές αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του επονομαζόμενου «Ορέστη» που όπως ήρθε στο φως «ψάρευε» τα θύματα του μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως μέσω του Badoo. Αργότερα θα διαφανεί ότι προσέγγισε αλλοδαπές γυναίκες και σε δημόσιους χώρους προφασιζόμενος ότι χρειάζεται βοήθεια για συγγενικά του πρόσωπα.

Τις επόμενες μέρες η προσοχή παραμένει στραμμένη τόσο στο φρεάτιο της φρίκης στο Μιτσερό όσο και στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. Οι αρχές σαρώνουν με ρομποτική κάμερα τα βρόμικα νερά του φρεατίου για εντοπισμό άλλων πτωμάτων. Όταν έφτασαν στον πάτο, δηλαδή στα 130 μέτρα, ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εντός του φρεατίου. Στο άλλο μέτωπο, οι έρευνες στη Λίμνη Μεμί συνεχίζονται με δύτη και τη χρήση σκαφάνδρου. Κανένα αποτέλεσμα ωστόσο. Η σορός της μικρής Sierra παραμένει άφαντη.

Πέμπτη 25 Απριλίου

Ενδεχομένως η πιο καθοριστική -μέχρι στιγμής- μέρα στο «ημερολόγιο» των φρικτών δολοφονιών. Μετά τον εντοπισμό πτώματος γυναίκας σε λάκκο στο πεδίο βολής Ορούντας, ο Νίκος Μεταξάς ομολογεί σειρά δολοφονιών και αφήνει την κυπριακή κοινή γνώμη αποσβολωμένη. 7 θύματα. 5 γυναίκας και 2 παιδιά. Ούτε οι ανακριτές της πίστευαν τα όσα άκουγαν. Ο «Ορέστης» ζητά χαρτί και μολύβι ομολογεί και καταγράφει ένα προς ένα τα φρικτά του εγκλήματα…

Πρόκειται για τη Mary Rose και την 6χρονη κόρη της Sierra από τις Φιλιππίνες, την Arian Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες, τη Maricar Valdez από τις Φιλιππίνες, τη Livia Florentina Bunea και την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea από τη Ρουμανία και την Ashmita Bista από το Νεπάλ.

Ο Μεταξάς ομολογεί ότι πέταξε τα πτώματα της Livia από τη Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia και της 29χρονης Maricar στην Κόκκινη Λίμνη στο Μισερό. Οι έρευνες είναι σαρωτικές. Ρομποτική κάμερα και δύτης με σκάφανδρο ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τα θολά νερά της λίμνης σε μια προσπάθεια εντοπισμού των σορών.

Η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για επίρριψη ευθυνών στις αστυνομικές αρχές για λάθος χειρισμούς στις υποθέσεις εξαφανίσεων αυτών των γυναικών. Η μία μαρτυρία πιο σημαντική από την άλλη. Και όλα συγκλίνουν σε ένα σημείο. Κάποιος έψαξε γι’ αυτές τις γυναίκες. Κάποιος φώναζε… Κάποιοι δεν άκουσαν ως έπρεπε.

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου

Από την Κόκκινη Λίμνη ανασύρεται από τον δύτη βαλίτσα. Μέσα κρυμμένη η φρίκη. Εντός της βαλίτσας το πτώμα γυναίκας η οποία αν και δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί πιστεύεται ότι είναι η Livia Florentina. Νέο σοκ στην κοινή γνώμη. Ο 35χρονος που μία μέρα προηγουμένως βρέθηκε στο σημείο για υπόδειξη σκηνών στους ανακριτές, φρόντισε να τοποθετήσει μέσα στη βαλίτσα και τσιμεντομπλόκ για να βεβαιωθεί ότι αυτή θα έμενε στον πάτο της λίμνης.

Κυριακή 5 Μαΐου

Λίγο μετά το μεσημέρι γράφεται η πιο τραγική -μέχρι στιγμής- πτυχή στη φρικιαστική υπόθεση. Οι δυνάμεις που ερευνούν την Κόκκινη Λίμνη εντοπίζουν μία ακόμα βαλίτσα. Μικρότερη αυτή τη φορά… Οι φόβοι επαληθεύονται. Εντός της μικρής βαλίτσας βρίσκεται το άψυχο σωματάκι της 8χρονης Elena Natalia Bunea. Με θλίψη και συγκλονισμό η βαλίτσα μεταφέρεται εκτός της λίμνης και ακολούθως στο νεκροτομείο.

Έρευνες… Προσαγωγές… Νεκροτομές

Στο μεταξύ οι έρευνες των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται με κάθε πληροφορία που τίθεται ενώπιον των ανακριτών -ακόμα και από απλούς πολίτες- συνεχίζονται. Κάτω από το μικροσκόπιο των μελών του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τίθενται δεκάδες προφίλ γυναικών που φαίνεται να συνομιλούσαν με τον Μεταξά. Στην Κύπρο βρίσκεται κλιμάκιο εμπειρογνομώνων της Scotland Yard που συνδράμει το έργο της Αστυνομίας ενώ στο μεταξύ διενεργούνται νεκροτομές επί των σορών που εντοπίστηκαν σε μια προσπάθεια να διαφανεί ο ακριβή τρόπος δράσης του 35χρονου. Ο Νίκος Μεταξάς οδηγήθηκε μέχρι σήμερα 4 φορές ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για ανανέωση των διαταγμάτων κράτησης του. Κατά την τρίτη παρουσία του στο Δικαστήριο, ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης αποκαλύπτει καταγγελία από 19χρονη αλλοδαπή σε βάρος του 35χρονου για βιασμό. Αδίκημα το οποίο μέχρι σήμερα ο Μεταξάς αρνείται ότι διέπραξε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η Αστυνομία έχει το δικαίωμα της προσαγωγής του υπόπτου στο δικαστήριο για ανανέωση διαταγμάτων προσωποκράτησης για περίοδο τριών μηνών εάν αυτό κριθεί απαραίτητο -έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες- και στη συνέχεια να προχωρήσει σε καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Δύο ψυχές αγνοούνται… Δύο λίμνες… Η σορός της μικρής Sierra και η σορός της 29χρονης Maricar. Αποσβολωμένη κοινωνία… Ο Ορέστης επιμένει ότι η φρίκη του τελείωσε εδώ.


Πηγή: cyprustimes.com