Σύγχυση με τη δέσμευση Τουρκίας να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα


Η Τουρκία δεσμεύτηκε να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες Δευτέρα.

Η υπόσχεση του Τσαβούσογλου δημιούργησε σύγχυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, ξέσπασε μαζί κι ένα σκάνδαλο για την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού διαπιστώθηκε ότι η χώρα δεν διέθετε ούτε ένα κατασβεστικό αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, που απείλησαν από τουριστικά θέρετρα μέχρι και σταθμούς ενέργειας στα νότια της Τουρκίας.

Τα αεροπλάνα της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολές, είπε ο Ερντογάν στις 30 Ιουλίου.

Τα αεροσκάφη έχουν μετατραπεί σε κοτέτσια και φωλιές για αρουραίους, δήλωσε ο Γιουνούς Κιλίτς, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, στις 3 Αυγούστου.

Ως αποτέλεσμα, με έναν στόλο έξι αεροσκαφών που ανήκουν στην Υπηρεσία Εναέριας Προστασίας να «κάθονται» σε άθλια κατάσταση κάτω από τα υπόστεγα, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο ενοικίασης 3 αεροσκαφών από τη Ρωσία και δέχτηκε προσφορές αεροσκαφών από την Ισπανία, την Κροατία και την Ουκρανία.

«Η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα για αεροσκάφη. Προσπαθούμε να εξετάσουμε. Με την εκτόνωση των δικών μας πυρκαγιών, αν μπορούμε να τα παρέχουμε, θα τα παράσχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

O δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στην Τουρκία, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αρνήθηκαν να αγοράσουν ακόμη κι ένα ελικόπτερο για εμάς, αλλά όταν ξέσπασε φωτιά στην Ελλάδα, στέλνουν ξαφνικά 2 αεροπλάνα. Πρέπει να πούμε «Είμαστε Έλληνες πολίτες» για να σώσουμε τα δάση μας; Δυστυχώς, η Τουρκία έχει γίνει ένα κράτος όπου οι Τούρκοι πολίτες είναι ένοχοι και ύποπτοι, χάρη στις πολιτικές του ΑΚΡ».

«Εσείς οι ίδιοι είχατε δηλώσει ότι δεν υπάρχει πυροσβεστικό αεροσκάφος στο στόλο μας. Ανατρέξτε στη μνήμη σας, τουλάχιστον μην κοροϊδεύετε το λαό μας. Είθε ο Αλλάχ να σας φωτίσει», είναι μερικά από τα σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης.