Νύχτα αγωνίας στην Κρήτη μετά τα 5,1 Ρίχτερ


Στους ρυθμούς των Ρίχτερ «χόρευε» όλη τη νύχτα η Κρήτη, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, 18 Μαΐου, κοντά στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στις 21:58, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, πάντα στο ίδιο επίκεντρο ή λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπιζόταν 7 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.

Από τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής, ο μεγαλύτερος σε ένταση ήταν της τάξης των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 02:53 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπιζόταν στα 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 17,5 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, από την ώρα της τέλεσης του βασικού σεισμού, μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί στο νησί είχαν φτάσει τους 17 με τους πιο ισχυρούς να είναι μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και να σημειώνονται στις 02.11, στις 02:20 και στις 03.10.

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, αλλά κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων μετασεισμών που ακολούθησαν τον βασικό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, και έγιναν αισθητοί τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες πόλεις του νησιού, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, ιδίως των χωριών, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και σίγουρα πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν τη νύχτα. 

Το ευχάριστο είναι ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, ούτε από τον βασικό σεισμό, ούτε από τους μικρότερους μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα.

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα σχολεία

Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με δύο καθηγητές σεισμoλογίας τους κ.κ. Χουλιάρα και Παπαζάχο αλλά και με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Τσελέντη, ζητώντας την επιστημονική τους γνώμη και γνώση. 

Αρχικά η  «Ζούγκλα» συνομίλησε με τον καθηγητή Σεισμολογίας, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος ανέφερε το εξής: «Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή υπήρχε σεισμική δραστηριότητα. Προς το παρόν παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός».

Aπό την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικής της Λιθόσφαιρας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε:

«Είναι μια σεισμική ακολουθία που τώρα ξεκίνησε, είναι σε εξέλιξη ακόμα. Πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του σεισμού και το ρήγμα που φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί, περιμένουμε να δούμε πρόσθετα στοιχεία. Επίσης, η περιοχή εκεί δεν συνδέεται με τα μεγάλα ρήγματα του ελληνικού τόξου».

Στη Ζούγκλα μίλησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ο οποίος επεσήμανε το εξής: «Ο σεισμός έγινε σε ένα ρήγμα με διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση σε κανονικό ρήγμα το οποίο περνά από τις Μοίρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμα την εξέλιξη του φαινομένου αλλά είναι συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών. Θα συνιστούσα στους κατοίκους όπου τα σπίτια τους είναι παλιά και πέτρινα να τα αποφύγουν μερικές μέρες και οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον μηχανικό τους».

Γ. Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είναι η κύρια δόνηση 

Για τον ισχυρό σεισμό ισχύος 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» το Ηράκλειο της Κρήτης το βράδυ της Πέμπτης και την σεισμική ακολουθία που ξαγρύπνησε τον κόσμο μίλησε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νοτιοδυτικά των Μοιρών, στο νησί, και όχι σε υποθαλάσσια περιοχή.

Αυτό το γεγονός, όπως τόνισε ο έμπειρος σεισμολόγος προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι χρειάζεται πολύ προσοχή. «Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχουν επακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, με μικρότερα μεγέθη, με το μεγαλύτερο από αυτούς να είναι 3,9 Ρίχτερ» είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει κανείς με βεβαιότητα. «Χρειάζεται μια επιφυλακτικότητα διότι δεν υπάρχουν πλήρως επαρκή επιστημονικά στοιχεία και δεν πρέπει να δώσουμε την ψεύτικη εικόνα του εφησυχασμού. Είναι πολύ νωρίς. Όμως είναι αρκετά ενθαρρυντική η έντονη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε τον σεισμό των 5.9 Ρίχτερ δίνοντας δειλά την εντύπωση ενώ κύριου σεισμού».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος το πιθανότερο είναι ο σεισμός των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 21:58 χθες να προέρχεται από το ενεργό ρήγμα της Πομπιάς που το 1965 είχε προκαλέσει έναν ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ.

«Δεν είναι από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται πολύ προσοχή», πρόσθεσε εφιστώντας την προσοχή του κόσμου και των αρμοδίων Αρχών στην παρακολούθηση του φαινομένου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε παράλληλα ότι ο σεισμός στις Μοίρες του Ηρακλείου δεν συσχετίζεται με τον μικρό σεισμό που σημειώθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι.

Δήμαρχος Φαιστού: Στους δρόμους οι κάτοικοι

Ο δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανέφερε στο Cretalive λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βραδυ της Πέμπτης, πως «ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές».

Οι κάτοικοι της Μεσαράς επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό. Η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε δυνατός θόρυβος, σαν συνεχόμενες μπαλωθιές.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος που βρίσκεται εγκατεστημένος στο χωριό Σίβα του νομού Ηρακλείου:

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook του Άκη Τσελέντη:

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Στο neakriti.gr μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο ίδιος όπως είπε έχει ενημερωθεί για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση και πώς μέχρι της ώρας δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο από το βράδυ της Τετάρτης, «παρατηρείται μία σεισμική διέγερση, στην συγκεκριμένη περιοχή, που σημειώθηκε επίσης, ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, ωστόσο όπως διευκρίνισε «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο». Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ ανήσυχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στους δρόμους, καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές στην περιοχή, ωστόσο ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό, με τις αρχές να είναι σε επιφυλακή.

Ο γνωστός επιχειρηματίας στα Μάταλα Μανόλης Τσαβολάκης είπε στο neakriti.gr, ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ. Πολλοί δεν θα κοιμηθούν το βράδυ στα σπίτια τους και επίσης τόνισε ότι αυτό που τους έχει κάνει εντύπωση και τους έχει προκαλέσει φόβο είναι το γεγονός ότι η θάλασσα έχει έντονο κυματισμό, μάλιστα από χθες. 

.

ΠΗΓΗ: zougla.gr