Σωτήρα: Τι απαντά ο Υπ. Μεταφορών για το αν έχουν εντοπιστεί αρχαία μνημεία

 Επίσκεψη στο σημείο έναρξης του έργου βελτίωσης του δρόμου Δερύνειας - Σωτήρας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, όπως διαβάσατε σε προηγούμενο κείμενο στο Ν.Α.

Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, και στα αρχαία μνημεία της Σωτήρας και της Δερύνειας, για ο οποία ο κ. Καρούσος ανέφερε πως το Υπουργείο επιχορηγεί μέχρι 100% την αποκατάσταση σημαντικών μνημείων, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, εξωκλήσια ακόμα και βρύσες.

Ανέφερε ακόμα ότι «με τη βοήθεια των Δήμων, αφού αυτοί θα κάνουν τις μελέτες και θα προχωρήσουν τις προσφορές, θα καλύψουμε 100% το κόστος για τον Ιερό Ναό του Σωτήρος στη Σωτήρα και αρχαία μνημεία στη Δερύνεια. Εχουμε επενδύσει στις αποκαταστάσεις αρχαίων μνημείων οκτώ εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε με γοργό ρυθμό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «αυτή τη στιγμή στον Ιερό Ναό Σωτήρος έχει δημιουργηθεί ένα στέγαστρο, με επιχορήγηση του Υπουργείου Μεταφορών, γίνονται κάποιες ανασκαφές και με την ολοκλήρωση τους θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού ούτως ώστε να γίνει και πιο επισκέψιμος τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες».

Ερωτηθείς κατά πόσον εντοπίστηκαν και αρχαία κατά τις ανασκαφές, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «παντού υπάρχουν αρχαία σ’ αυτούς τους Ναούς. Αξιολογείται η ανασκαφή και γι’αυτό δεν προχωρήσαμε πιο σύντομα με την αποκατάσταση αφού έπρεπε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Στη συνέχεια η Εκκλησιαστική Επιτροπή μαζί με το Δήμο Σωτήρας θα καταθέσουν ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα εγκριθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα προχωρήσουμε με την αποκατάσταση του Ναού του Σωτήρος».