Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη λόγω της πανδημίας


Η Ευρώπη ξανακλειδώνει. Το κτύπημα του κορωνοϊου ανελέητο. Οι μολύνσεις πολλαπλασιάζονται καθημερινά, πολλά νοσοκομεία ασθμαίνουν και οι χώρες επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα. Η Γηραιά Ήπειρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Υπο αυστηρούς περιορισμούς, μέχρι νεωτέρας, υποχρεούνται να ζήσουν 7,5 εκατομμύρια Βρετανοί.

Μετά το Λίβερπουλ και το Λονδίνο, μερικό lockdown θα εφαρμοστεί εντός των επόμενων δύο ημερών τόσο στο Μάντσεστερ, όσο και το νότιο Γιόρκσαϊρ στη βόρεια Αγγλία... περιοχές στις οποίες ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός.

Μπόρις Τζόνσον -Πρωθυπουργός Βρετανίας

"Παμπ και μπαρ πρέπει να κλείσουν, εκτός εαν προσφέρουν κυρίως γεύμα. Τα νοικοκυριά (ένοικοι) δεν μπορούν να συναντώνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους." 

ΤΣΕΧΙΑ

Στη Τσεχία, που καταγράφει 12.000 κρούσματα ημερησίως, ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα. Η κυβέρνηση προχώρησε σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης. Όλα τα καταστήματα κατεβάζουν ρολά, πλην φαρμακείων και υπεραγορών.

Αντρέϊ Μπαμπις -Πρωθυπουργός Τσεχίας

"Η αύξηση κρουσμάτων είναι τεράστια και δυστυχώς τα μέτρα που λάβαμε την περασμένη βδομάδα δεν λειτουργούν.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Με έρημη πόλη μοιάζει η Λουιμπλιάνα, καθώς η Σλοβένικη κυβέρνηση επέβαλε νυχτερινό κέρφιου στη χώρα.

Απο τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύεται η όποια μετακίνηση, ενω οι πολίτες δεν δικαιούνται να ταξιδέψουν εκτός συνόρων της περιφέρειάς τους.

ΓΑΛΛΙΑ

Δραματική η κατάσταση και στη Γαλλία. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, η χώρα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο, περισσότερα απο 20.000 κρούσματα.

Στη μάχη της αναχαίτισης και η Αστυνομία, που ελέγχει κάθε μετακίνηση.

ΙΤΑΛΙΑ

Ανάλογα τα δεδομένα και στην Ιταλία, η οποία ακόμη μετρά πληγές απο το πρώτο φονικό κύμα της πανδημίας.

Τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται εκ νέου και στην περιφέρεια της Λομβαρδίας απο απόψε εφαρμόζεται νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

Απο τη Ρώμη, φορώντας μάσκες για πρώτη φορά δημοσίως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκαν για την ειρήνη και τον τερματισμό της πανδημίας, που στέρησε μέχρι στιγμής τη ζωή σε 1 εκατομμύριο 131 χιλιάδες ανθρώπους.