Πέθανε από ανακοπή μέσα στην Αγία Σοφία ο μουεζίνης που καλούσε τους μουσουλμάνους σε προσευχή


Αίσθηση προκάλεσε η είδηση πως ο μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε ξαφνικά την Κυριακή 2 Αυγούστου, μέσα στην Αγία Σοφία, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή.

Σε ανακοίνωσή τους το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης και του Μουφτή της Κωνσταντινούπολης ανέφεραν:« Ο Μουεζίνης Οσμάν Ασλάν απεβίωσε λόγω καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια της εθελοντικής υπηρεσίας καθοδήγησης στο τζαμί της Αγίας Σοφίας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συγγενείς του».

Ο θάνατός του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της μουσουλμανικής προσευχής που τελέστηκε στον ναό έπειτα από δεκαετίες.

Ο Ασλάν υπηρετούσε στην Αγία Σοφία από την πρώτη ημέρα της μετατροπής της σε τζαμί και μάλιστα εθελοντικά, ενημερώνοντας τους Μουσουλμάνους σχετικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μέσα στον ναό.

Ο μουεζίνης (στα Αραβικά: مؤذن‎ : muʾaḏḏin) στο Ισλάμ είναι εκείνος που έχει καθήκον να αναγγέλλει την ώρα της προσευχής και να καλεί τους πιστούς στο τζαμί από τον μιναρέ, εκφωνώντας φράσεις του Κορανίου με γνωστότερη εκείνη: «Αλλάχου άκμπαρ», που σημαίνει «Ο Θεός είναι μεγάλος».