Νέο σκάνδαλο: Το Facebook μοίρασε δεδομένα χρηστών σε άλλες εταιρίες

H κίνηση του Facebook καθιστούσε αδύνατη την απενεργοποίηση της δυνατότητας διαμοιρασμού δεδομένων.

Το Facebook κατηγορείται ότι μοίρασε προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε περισσότερες από 150 εταιρείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική έκδοση των New York Times, το Facebook παραβίασε διάφορους όρους ιδιωτικότητας, καθώς δεν προέβη σε κανενός είδους ενημέρωση των χρηστών του για το γεγονός ότι μοιράζεται τα δεδομένα τους με τρίτες εταιρείες, για εμπορικούς, κυρίως λόγους.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η κίνηση του Facebook καθιστούσε αδύνατη την απενεργοποίηση της δυνατότητας διαμοιρασμού δεδομένων εκ μέρους των χρηστών, αφού δεν γνώριζαν κάτι σχετικό με το αίτημα των εταιρειών για τα δεδομένα των Facebook χρηστών.

Οι New York Times άντλησαν πληροφορίες από 50 περίπου πρώην εργαζόμενους στο Facebook, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook ενδέχεται να μοιραστεί τα στοιχεία των χρηστών του με τρίτους, χωρίς τη ρητή τους συγκατάθεση. Παράλληλα, οι New York Times ισχυρίζονται ότι έχουν στην κατοχή τους μια σειρά από έγγραφα του Facebook που αποδεικνύουν ότι έχει γίνει τέτοια ανταλλαγή δεδομένων από το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και τρίτες εταιρείες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να βάλουν περιορισμούς στην ελευθερία διακίνησης δεδομένων από τα κοινωνικά δίκτυα προς εμπορικές εταιρείες, αλλά κανείς δεν μπορεί να νιώθει πραγματικά ασφαλής ότι θα μπορέσουν να το καταφέρουν.

Πηγή: pestaola.gr