Μένουμε σπίτι αλλά δεν τρώμε ό,τι έχει το σπίτι (Της Μαίρης Γούμενου)


Της διαιτολόγου - διατροφολόγου Μαίρης Γούμενου

Είμαστε στην 16η ημέρα καραντίνας, 384 ώρες, 23,040 λεπτά, 1.382,400 δευτερόλεπτα (ναι, υπολόγισα τα) με τα μηνύματα που δέχομαι επί καθημερινής βάσεως να είναι αμέτρητα, όπως:

«Τα υπερφαγικά επεισόδια πάνε και έρχονται σε καθημερινή βάση. Με τον εγκλεισμό είναι η μόνη έξοδος διαφυγής μου». 

«Μήνυμα κοινωνικής προστασίας, μην τρως, μην τρως». 

«Μετά απο σένα (covid -19) το χάος (θερμίδες) 🎶».

Φυσικό είναι να αγχωνόμαστε για τον κορονοϊό (covid -19) και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας γιατί ξαφνικά πατήσαμε… «παύση». Παύση για άπλετο χρόνο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας ξανά  εσωτερικά και χωρίς περιττά κιλά.

Γνώρισε τα αντίδοτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αποφυγή της αύξησης βάρους σου.

«Το πρωί φάε σαν βασιλιάς….»

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γνωμικό, αφου είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Η ιδανικότερη επιλογή πρωινού για εσένα είναι αυτό που είναι βασισμένο στις γευστικές σου προτιμήσεις και με τον απόλυτο συνδυασμό του, υψηλό σε περιεκτικότητα φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και να είναι χαμηλό σε κακά λιπαρά και ζάχαρη! Βοηθάει στην απογευματινή σου λιγούρα (λιμάγκρα).

Minions γεύματα

Κατανάλωσε πολλά μικρά γεύματα μέσα στη ημέρα σου, βοηθάει στη ρύθμιση της όρεξης και στην αύξηση της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Επαρκής ενυδάτωση

Ο εγκέφαλος παραπλανεί μερικές φορές ερμηνεύοντας την αφυδάτωση σαν πείνα και αυτό μας οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Πινάω ή διψάω; Τουλάχιστο 2L ημερησίως βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Το φαρμακείο... της φύσης 

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού ζητά βιταμίνες και καροτενοειδή όπως και μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C που θα τα βρει απο φρούτα όπως ακτινίδιο, πορτοκάλι που έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού και θα τη βρει σε εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ κ.α

Σνακ για όσκαρ... Διατροφής

Γέμισε το ντουλάπι σου με υγιεινές τροφές όπως αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη όπως και η μπάρα της Μαίρης (θα τη βρεις στο μπλε Αβοκάντο). Διάλεξε έξυπνα σνακ για όσκαρ γεύσεων και κορεσμού, κερδίζοντας τη μάχη με το τσιμπολόγημα και τη Σούζι.

Σούζι τρως...και ψεύδεσαι και τρως.

Μένουμε σπίτι αλλα.. βγαίνουμε στο μπαλκόνι

Το ότι μένεις σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεις να βγεις στο μπαλκόνι. Μεγάλη ευκαιρία να συλλέξεις περισσότερη βιταμίνη Δ δωρεάν και ακίνδυνα, θεωρείται απάντηση στη μετάδοση του κορονοιού.

Το μήνυμα... παραλήφθηκε

Ο αγαπημένος σου εγκέφαλος σε ενημερώνει ότι το μήνυμα του κορεσμού χρειάζεται 20 λεπτά για να φτάσει από το στομάχι στον εγκέφαλο. Όταν τρώς γρήγορα, προσπερνάς το σημείο κορεσμού και συνεχίζεις να τρως ανεξέλεγκτα.

Με αγάπη ο εγκέφαλος σου! 

Master chef

Ψάχνοντας αιτήσεις για το επόμενο #masterchef αναζήτησε στο διαδίκτυο υγιεινές συνταγές και σνακ. Έχω μια υποψία ότι του χρόνου θα παρουσιαστεί το Master Chef Healthy, ετοιμάστου.

Τηλεο - θερμιδάκιας 

Απόφυγε να βλέπεις τηλεόραση ή γενικότερα να είσαι μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη ή σερφάροντας στο facebook, instagram όταν τρως γιατί θα καταλήξεις να φάς περισσότερο.

Online γυμναστική

Εαν με ρωτούσες ποια είναι η πιο συχνή ατάκα με το δεν έχω χρόνο, θα σου απαντούσα η γυμναστική. Τώρα, υπάρχει, τώρα είναι η ευκαιρία σου. Μέσω διαδικτύου βρες το πρόγραμμα που σου αρμόζει και υιοθέτησε το, 30 λεπτά ημερησίως θα επωφεληθείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Τιτανομαχία 

Μυαλό Vs Στομάχι 

Επειδή μερικές φορές το αίσθημα της πείνας δεν ξεκινάει από το στομάχι αλλά από το μυαλό, είναι σημαντικό να μπορείς να ξεχωρίσεις ανά πάσα στιγμή ποιο είναι πραγματικά που πεινάει.

Δοκιμασία είναι που πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι, θετικοί.

Μην φοβάσαι, μην αγχώνεσαι! 

Όλα θα πάνε περίφημα.