Μαύρα σύννεφα πάνω από το κυπριακό ποδόσφαιρο


Αρχικά ήταν οι καταγγελίες δύο ποδοσφαιρικών σωματείων, της Ομόνοιας και της ΑΕΛ. Χθες βράδυ οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «σταύλο του Αυγεία», εγκληματικά στοιχεία και οι αιχμές κατά διαιτητών και παραγόντων. Τα ξημερώματα βόμβα εξερράγη σε αυτοκίνητο του διαιτητή πρώτης κατηγορίας Ανδρέα Κωνσταντίνου. Τις προηγούμενες μέρες οι κόκκινοι φάκελοι της UEFA για αγώνες με ύποπτη στοιχιματική δραστηριότητα. Το ποδόσφαιρο της Κύπρου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Συνάντηση ΚΟΠ-Υπουργού Δικαιοσύνης-Αστυνομίας

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γιώργος Κούμας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Αστυνομίας στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα ακραία φαινόμενα όπως αυτό της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος διαιτητή. Στην ανακοίνωση της η ΚΟΠ κάνει λόγο για κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος της κυπριακής διαιτησίας. Στη συνάντηση ωστόσο θα συζητηθούν και οι σχετικές εκθέσεις της UEFA για πιθανούς προσυνεννοημένους αγώνες οι οποίες ήδη βρίσκονται στα χέρια της Αστυνομίας.

«Αδικημένοι» δηλώνουν οι διαιτητές

Με αφορμή την βομβιστική επίθεση αλλά και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Σύνδεσμος Διαιτητών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Επανέλαβαν ότι οι άστοχες δηλώσεις πριν, κατά και μετά το τέλος ποδοσφαιρικών αγώνων σε βάρος διαιτητών, ρίχνουν λάδι στη φωτιά και έχουν ως συνεπακόλουθο ακραίες ενέργειες.

«Οι ψεσινές δηλώσεις κατά την τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών, αδικούν την ολότητα των διαιτητών και έστω και άθελα δίνουν κάλυψη στους πραγματικούς υπαίτιους. Το ίδιο το κράτος, μέσω των θεσμικών του οργάνων, έχει υποχρέωση να πατάξει τα κακώς έχοντα και τη διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας εκεί όπου αποδεδειγμένα υπάρχει και αυτό απαιτούμε και τώρα και όχι να παραμένουμε σε απλά ευχολόγια και υποσχέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ως προς τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα πυρά των διαιτητών δεν ξέφυγαν ούτε τα ΜΜΕ από τα οποία ζητούν δίκαιη και όχι επιλεγμένη κριτική σε όλους τους διαιτητές ανεξαιρέτως χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις. Ανοιχτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται το ενδεχόμενο οι διαιτητές να απέχουν από τα το πρωτάθλημα. 

Αιχμές για την απόδοση διαιτητών

Μπορεί οι ίδιοι οι διαιτητές να απέφυγαν να σχολιάσουν δικές τους ενδεχόμενες ευθύνες στην ανακοίνωση τους, χωρίς αυτές να δικαιολογούν επιθέσεις σε βάρος τους, όμως ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας απευθυνόμενος την Πέμπτη σε αυτούς στο πλαίσιο σεμιναρίου ήταν σαφής.

«Η δική σας απόδοση, θα κρίνει εάν θα εισακούσουμε ή όχι τις προτροπές που γίνονται για να καλέσουμε ξένους διαιτητές. Βοηθήστε μας, για να μην αναγκαστούμε εξ αντικειμένου να λάβουμε μέτρα που μπορούν να εκληφθούν και ως προσβολή για την Κυπριακή διαιτησία», ανέφερε ο κ. Κούμας, για να προσθέσει:

«Ο σταύλος του Αυγεία»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρομοίασε την κατάσταση με «σταύλο του Αυγεία».

«Πρέπει να δούμε και τι θα γίνει με τις κόκκινες κάρτες ορισμένων διαιτητών γιατί υπάρχουν και μερικοί έντιμοι. Μαζί με μερικούς διεφθαρμένους παράγοντες μας κάνουν να δεχόμαστε κάθε τόσο κόκκινους φακέλους. Ήρθε η ώρα να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία  για να δούμε ξανά τον κόσμο να επιστρέφει στα στάδια χωρίς την αγωνία τι στοιχημάτισαν και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ήμουν υποχρεωμένος να το πω», είπε χαρακτηριστικά.Ροή Αγγελιών