Κορωνοϊός: Θα μπορούσαν τα σκυλιά να εντοπίσουν τους φορείς του ιού;

Τα λαμπραντόρ και τα κόκερ σπάνιελ μπορούν να «μυρίσουν» την ελονοσία στους ανθρώπους και επιστήμονες στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και τον κορωνοϊό

Ο εντοπισμός φορέων του κορωνοϊού, ειδικότερα αυτών που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι θα γινόταν, όμως, αν τα σκυλιά μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή για τους ανθρώπους, με ταχύτητα και ακρίβεια;

Eπιστήμονες στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να φέρουν «επανάσταση» στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, μυρίζοντας ελαφριές μυρωδιές που παράγονται από τον ιό όταν βρίσκεται και αναπτύσσεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Συγκεκριμένα, το London School of Hygiene and Tropical Medicine χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση σκύλων ώστε να ανιχνεύουν τους υγιείς, φαινομενικά, ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι, στην πραγματικότητα, είναι φορείς. Εάν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε οι σκύλοι - ανιχνευτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας μέχρι το καλοκαίρι.