Κάπνισμα: Θα το απαγορεύσουν και στα γήπεδα, θέλουν τριπλασιασμό εξωδίκου


Πρόταση νόμου με την οποία καθίσταται αυστηρότερη η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, συμπεριλαμβάνοντας και εισηγήσεις τόσο της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού όσο και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων. Η πρόταση νόμου, που θα κατατεθεί επίσημα στη συνεδρία της Ολομέλειας την Παρασκευή, προβλέπει σχεδόν τον τριπλασιασμό του ύψους του εξώδικου προστίμου και παράλληλα την απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους των γηπέδων, των πανεπιστημίων αλλά και των κέντρων αναψυχής. Η επίμαχη πρόταση νόμου αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Γι’ αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτησή της στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, ο κ. Περδίκης εισηγείται τις εξής αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία:

1. Αύξηση του εξώδικου προστίμου για όσους παρανομούν από €85 στα €300.

2. Εισαγωγή νέου ορισμού στον όρο «ανοιχτός εξωτερικός χώρος» όπου σήμερα επιτρέπεται το κάπνισμα, έτσι ώστε να θεωρείται ανοιχτός εξωτερικός χώρος ο κάθε χώρος που δεν είναι εσωτερικός ή κλειστός, δεν περικλείεται από τοίχους, έχει τουλάχιστον τρεις πλευρές του μόνιμα ανοιχτές χωρίς οποιαδήποτε πλευρά να ανοίγει ή να κλείνει κατά βούληση του διαχειριστή και να μην επικοινωνεί με εσωτερικό χώρο.

3. Αύξηση του ύψους της ποινής στην περίπτωση πρώτης και μεταγενέστερης καταδίκης του ίδιου προσώπου το οποίο πωλεί καπνικά προϊόντα σε ανήλικους. Συγκεκριμένα, προτείνεται στην περίπτωση πρώτης καταδίκης το πρόστιμο να αυξηθεί από τις €2.000 στις €3.000 και για μεταγενέστερη ποινή από €3.000 στις €5.000.

4. Διαγραφή της διάταξης στην κείμενη νομοθεσία με την οποία επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιστών σε ξενοδοχεία (cigar lounge) και σε ειδικά διαμορφωμένους ορόφους ή δωμάτια για καπνιστές σε ξενοδοχεία.

5. Να προστεθούν στους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος οι ανοιχτοί εξωτερικοί χώροι των αθλητικών χώρων και των χώρων διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων, των φροντιστηρίων, των ιδιωτικών ή δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημίων), των καφενείων και των κέντρων αναψυχής που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, καμπαρέ, κέντρα δεξιώσεων, δισκοθήκες και χορευτικά κέντρα. Για τα πανεπιστήμια η πρόταση νόμου προβλέπει ότι θα επιτρέπεται το κάπνισμα μόνο σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους που θα υποδεικνύονται από τη διεύθυνση.

6. Διαγραφή της διάταξης σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο όταν αυτός εφάπτεται με εσωτερικό ή κλειστό χώρο χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση μόνιμου διαχωρισμού των δύο χώρων όταν ο ανοιχτός εξωτερικός χώρος διαθέτει μόνιμα ανοιχτή μία τουλάχιστον πλευρά και, εφόσον αυτό απαιτείται, επιπλέον τόσο πρόσθετο μόνιμο άνοιγμα, ώστε αθροιστικά να προκύπτει συνολικό μόνιμο άνοιγμα το οποίο να αντιστοιχεί σε ποσοστό πέραν του 30% των συνολικών περιμετρικών τοίχων ή πλευρών του ή είναι πλήρως ανοιχτός.