Facebook και Instagram μπλοκάρουν τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι νεωτέρας

Επ’ αόριστον μπλοκάρουν τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Facebook και το Instagram, οπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο CEO της εταιρείας Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το μπλοκάρισμα στον Αμερικανό πρόεδρο έρχεται λίγες ώρες έπειτα από τα επεισοδιακά γεγονότα στο Καπιτώλιο από φανατικούς- ακροδεξιούς υποστηρικτές του.

«Τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που του παραμένει στο αξίωμα του για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν», σημειώνει αρχικά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ανάρτησή του στο Facebook.

 

Πρόσθεσε πως «η απόφασή του, να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να συγχωρέσει παρά να καταδικάσει τις πράξεις των υποστηρικτών του στο κτίριο του Καπιτωλίου, έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Αφαιρέσαμε αυτές τις δηλώσεις χθες, επειδή κρίναμε ότι είχαν πρόθεση να προκαλέσουν περισσότερη βία. Μετά την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Κογκρέσο, η προτεραιότητα για ολόκληρη τη χώρα πρέπει τώρα να είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπόλοιπες 13 ημέρες και οι ημέρες μετά τα εγκαίνια θα περάσουν ειρηνικά και σύμφωνα με τους καθιερωμένους δημοκρατικούς κανόνες».
 

Ο CEO του Facebook τόνισε πως «Τα τελευταία χρόνια, επιτρέψαμε στον Πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας, ακολουθώντας τους δικούς μας κανόνες. Υπήρχαν στιγμές που αφαιρέσαμε αναρτήσεις του ή επισημάνσεις του, όταν παραβίαζε τις πολιτικές μας. Το κάναμε αυτό επειδή πιστεύουμε ότι το κοινό έχει το δικαίωμα στην ευρύτερη δυνατή πρόσβαση στην πολιτική ομιλία, ακόμη και στην αμφιλεγόμενη ομιλία. Αλλά το τρέχον πλαίσιο είναι τώρα ριζικά διαφορετικό, που περιλαμβάνει τη χρήση της πλατφόρμας μας για να υποκινήσει βίαιη εξέγερση ενάντια σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι είναι αυξημένο το ρίσκο να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

 

Καταλήγοντας, σημείωσε πως επεκτείνεται το «μπλοκ που έχουμε τοποθετήσει στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram επ' αόριστον και τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», προσθέτει.

Πηγή: Έθνος