Εμβόλια Pfizer και Moderna: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε παιδιά 5-11 ετών


Οι εταιρείες Pfizer και Moderna προχωρούν στην επέκταση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τους. Πλέον θα συμπεριλάβουν και παιδιά ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times".

Σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail", υπήρξε αίτημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ πηγές ανέφεραν στους "The New York Times" ότι η παρότρυνση για τις κλινικές δοκιμές γίνεται για να βοηθήσει στον εντοπισμό περιπτώσεων σπάνιας καρδιακής φλεγμονής που έχουν συμβεί σε εμβολιασμένα άτομα κάτω των 30 ετών.

Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες, η Pfizer και η Moderna, της οποίας πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε το εμβόλιο για τους 12-17 ετών, κλήθηκαν να συμπεριλάβουν 3.000 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 11 ετών. Ωστόσο, οι εταιρείες καλούνται τώρα να διπλασιάσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων.


Σε δηλώσεις της στον ιστότοπο "CNET", η εταιρεία Pfizer παραδέχτηκε ότι ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στις 8 Ιουνίου και σε παιδιά κάτω των 5 ετών στις 21 Ιουνίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει έως και 4.500 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Τα πρώτα αποτελέσματα για την ομάδα 5 έως 11 ετών αναμένονται τον Σεπτέμβριο, ενώ τα δεδομένα για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, καθώς και 6 μηνών έως 2 ετών στο τέλος του έτους.

Η Moderna άρχισε να συγκεντρώνει εθελοντές της ηλικιακής αυτής κατηγορίας τον περασμένο Μάρτιο και επιβεβαίωσε στον ιστότοπο CNET ότι ξεκινά τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.


Πηγή: thetoc.gr