Ελλάδα: Ευθείες απειλές πολέμου από τον Τσαβούσογλου


Ευθείες απειλές για πόλεμο εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούντ Τσαβούσογλου, ζητώντας από την Ελλάδα να «συμμορφωθεί» διαφορετικά θα πάμε «τη δουλειά σε πιο προχωρημένο σημείο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος οξύνει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών, το οποίο επιδεινώθηκε και από τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θέλει να ξαναδεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από όσα είπε στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέρ, με τίτλο «Αυξάνονται οι απειλές κατά της Τουρκίας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ο Τσαβούσογλου μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, ενώ επέστρεφε από το Ισραήλ.

«Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί θα πάμε τη δουλειά σε προχωρημένο σημείο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μίλησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκε, και του είπε σε αυστηρούς τόνους ότι παρατηρείται παρέκκλιση από τις ισορροπίες ετών: «Τα είπαμε ξεκάθαρα στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν πολιτική ισορροπιών στο θέμα της Κύπρου, στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο. Παρατηρούμε μια παρέκκλιση από αυτή την ισορροπία. Το είπα στον Μπλίνκεν. Τον προειδοποίησα. Όσο και να μας λένε οι ΗΠΑ ότι οι βάσεις του ΝΑΤΟ σε μια χώρα δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, η αύξηση τους δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας».

Από την άλλη, η διασάλευση του καθεστώτος των νησιών που δόθηκαν με προϋποθέσεις με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκης των Παρισίων, το οποίο καθεστώς ανατρέπει η Ελλάδα είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Όποια δικαιολογία και να προβάλλει η Ελλάδα δεν έχει ισχύ. Είπαμε στην Ελλάδα, η οποία άρχισε να στρατιωτικοποιεί τα νησιά από την δεκαετία του 1960, ότι εάν δεν την εγκαταλείψει θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας τους. Είμαστε πολύ σοβαροί. Δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν με όρους. Εάν δεν προσαρμοστεί η Ελλάδα, εμείς αυτή την δουλειά θα την πάμε σε ένα πιο προχωρημένο σημείο. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα συνιστούν απειλή κατά της Τουρκίας».