Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς και Ματθαιόπουλος


Την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και έξι ακόμη πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματαθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής.

Νωρίτερα, την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη. Η αναγνωση της απόφασης για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00. Το δικαστήριο αποφασίζει επί της ενοχής ή όχι του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, των ηγετικών στελεχών της που συγκροτούσαν την κοινοβουλευτική ομάδα και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, για την κομβικής σημασίας κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους (αρχικά 69, καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης απεβίωσε), οι 65 αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι 18 -όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος- κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων επτά από αυτούς αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Μόνο τρεις κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση.

«Τι είδους οργάνωση είναι η Χρυσή Αυγή όταν αποτελεί προσόν ιεραρχικής ανέλιξης η δολοφονία;»: Μία από τις χιλιάδες ερωτήσεις που κατατέθηκαν μεταξύ 453 δικασίμων, σε διάρκεια πεντέμισι ετών, στην οποία η Δικαιοσύνη απαντά σε λίγες ώρες.

Εκτός της βαρύνουσας εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται η ετυμηγορία για τρία ακόμα κακουργήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, την απόπειρα ανθρωποκτονίας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013, και την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ (επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες) τον Ιούνιο το 2012.