Αγία Σοφία: Τζάμι μπροστά στα ψηφιδωτά

Ένα σύστημα με ειδικό τζάμι που θα συσκοτίζεται πατώντας ένα κουμπί εξετάζεται τώρα να τοποθετηθεί μπροστά από τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας κατά την ώρα της μουσουλμανικής προσευχής, σύμφωνα με τον αντιπολιτευτικό ιστότοπο «Oda TV». Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη,  το ειδικό αυτό τζάμι φέρεται να ετοιμάζει η κρατική εταιρεία υάλου «Şişecam».

 

Συνέντευξη Αλί Ερμπάς στη «Γενί Σαφάκ»

 

Συνέντευξη στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» παραχώρησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, τονίζοντας ότι η Αγία Σοφία άνοιξε για όλους τους Μουσουλμάνους στον κόσμο, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλούν.

 

«Όλος ο ισλαμικός κόσμος βιώνει τη χαρά του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι αυτή ήταν η βούληση των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος κάνοντας μία σύγκριση με την εποχή της Άλωσης της Πόλης και του σήμερα, είπε ότι αναλογικά ο μουσουλμανικός πληθυσμός το 1453 στην οθωμανική αυτοκρατορία ήταν πολύ λιγότερος σε σχέση με σήμερα, που ανέρχεται εντός Τουρκίας στο 99%. 

«Παρόλα αυτά, η Αγία Σοφία μετατράπηκε τότε σε τζαμί από τον Σουλτάνο Μωάμεθ ως σύμβολο κατάκτησης». 

 

Ο Αλί Ερμπάς αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία. 

«Τον ευχαρίστησα και υπέβαλα τα σέβη μου. Φυσικά, μας έδωσε και οδηγίες σχετικά με τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τόπο λατρείας», σημείωσε.

 

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων επέσεισε πάντως την προσοχή για τον κορονοϊό, συστήνοντας στους πιστούς να προτιμήσουν να παρακολουθήσουν την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου μέσω τηλεοπτικών δικτύων, παρά να συνωστιστούν στην Αγία Σοφία, όπου ενέχεται μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

«Νομίζω ότι μπορούμε να ζήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό παρακολουθώντας τη λειτουργία σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση. Ενώ κάνουμε κάτι καλό, μπορεί να προκαλέσουμε κάποιο λάθος ή κάποια βλάβη», συμβούλεψε.