28η Οκτωβρίου 1940: Τι έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής


Ηταν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940, όταν τότε ιταλική κυβέρνηση έστελνε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα. Το τελεσίγραφο παρέδωσε αυτοπροσώπως ο Εμμανουέλε Γκράτσι στον Έλληνα δικτάτορα, Ιωάννη Μεταξά στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Η άρνηση του Μεταξά στις ιταλικές επιδιώξεις για ελεύθερη διέλευση από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου ο ιταλικός στρατός να καταλάβει στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, για ανάγκες ανεφοδιασμού στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

«Alors. C' est la guerre». Η συγκεκριμένη φράση που ειπώθηκε στα γαλλικά και μεταφράζεται ως «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος» είναι επί της ουσίας στη διπλωματική γλώσσα της εποχής εκείνης το «Όχι» του Μεταξά προς τον Ιταλό εκπρόσωπο. Ο Γκράτσι υποκλίθηκε και αποχώρησε χωρίς χειραψία... Μετά το «όχι» του τότε πρωθυπουργού, οι ιταλικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα. Την 5η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου του 1940 σε προκεχωρημένο φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης πέφτει νεκρός από ιταλικά πυρά και το «Έπος του '40» ξεκινά.


28 Οκτωβρίου 1940: Τα πρωτοσέλιδα της εποχής

«Έλληνες εις τα όπλα», «Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμον κατά της Ελλάδος», «Η Ελλάς έναντι των γειτόνων της», γράφουν μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Το iefimerida.gr αναζήτησε στη βιβλιοθήκη της Βουλής και το διαδίκτυο τα πρωτοσέλιδα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και σας παρουσιάζει το κλίμα που επικρατούσε στον Τύπο της εποχής.<p>Πηγή:

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ακρόπολις» / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ασύρματος» την 28η Οκτωβρίου 1940 / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


«Η Ελλάς έναντι των γειτόνων της» / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Θάρρος / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Η Βραδυνή για την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Το πρωτοσέλιδο του «Εθνους» Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων


Η εφημερίδα Μακεδονία, 28η Οκτωβρίου 1940 / Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνωνiefimerida.gr