242 θάνατοι από τον φονικό κορωναϊό σε ένα 24ωρο


O αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωναϊός "COVID-19" αυξήθηκε κατά 242 στους 1.310 χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η επαρχιακή επιτροπή υγείας.

Άλλα 14.849 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επιτροπή διευκρίνισε ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον δικό της νεότερο, εθνικό απολογισμό αργότερα σήμερα.

To πρώτο κρούσμα στο Λονδίνο

Το ένατο κρούσμα κορωναϊού στη Βρετανία και πρώτο στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι πρόκειται για Κινέζο υπήκοο, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στη βρετανική πρωτεύουσα έχοντας προσβληθεί από τον ιό στην Κίνα.

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas’ του Λονδίνου, ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία στη Βρετανία που έχουν οριστεί ως σημεία νοσηλείας φορέων του κορωναϊού.

Εν τω μεταξύ, ο 53χρονος Στιβ Γουόλς από το Χόουβ κοντά στο Μπράιτον που μετέδωσε τον ιό σε άλλους έντεκα Βρετανούς με τους οποίους έκανε διακοπές σε θέρετρο σκι στις γαλλικές Άλπεις, αφού είχε προσβληθεί στη Σιγκαπούρη, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη.

Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος που επέστρεψε στο σπίτι του.

Συνεδριάζουν οι Υπ. Υγείας της ΕΕ

Σήμερα πραγματοποιείται και το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργασίες του οποίου θα επικεντρωθούν στον κορωνοϊό.

Στη σύνοδο, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα προβούν σε ανασκόπηση των μέχρι στιγμής δεδομένων για τον ιό και, παράλληλα, θα συζητήσουν εκτενώς τα μέτρα που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εισόδου περιστατικού στην ΕΕ, αλλά και εξάπλωσης του ιού.

 Τους Υπουργούς Υγείας θα απασχολήσουν επίσης τα πρωτόκολλα που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και αφορούν στη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα εξετάσουν τρόπους για εντατικοποίηση της επιτήρησης και για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα κράτη.