Παραλίμνι: Χωρίς επίδομα ανεργίας για μήνες

Το παράπονό του στη στήλη "Αναγνώστη έχεις λόγο" της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", εξέφρασε πολίτης της επαρχίας Αμμοχώστου σχετικά με το ανεργιακό επίδομα που λαμβάνει (καθυστερημένα, όπως όλοι φυσικά) με τη σύζυγό του, ένεκα του γεγονότος ότι εργάζεται ως εποχιακός σε ξενοδοχείο της περιοχής.


Συγκεκριμένα αναφέρει:

Τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου εργαζόμαστε κάθε χρόνο σε ξενοδοχείο στο Παραλίμνι. Μας προσλαμβάνουν αρχές Απριλίου και μας απολύουν μετά από επτά μήνες, με το τέλος Οκτωβρίου. Ως άνεργοι αρχίζουμε να υπογράφουμε Νιόβρη όμως λεφτά μας δίνουν τέλος Γενάρη, αρχές Φεβράρη. Πληρωνόμαστε βέβαια αναδρομικά για τους μήνες που είμαστε άνεργοι, όμως για τρεις μήνες είμαστε χωρίς χρήματα. Σας παρακαλώ ρωτήστε την κυρία υπουργό Εργασίας εάν αυτή πληρώνεται κάθε τέσσερις ή κάθε ένα μήνα.
Γιώργος Μ.


Το ερώτημα η εφημερίδα δεν το έθεσε στην υπουργό Εργασίας όπως ήταν η επιθυμία του αλλά στον διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνη Τρύφωνος.

Όπως αναφέρει, κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος δεν υπογράφει ως άνεργος την πρώτη μέρα του Νοέμβρη, διότι συνήθως έχει να λαμβάνει πληρωμένη άδεια από τον εργοδότη του. Οι πρώτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι αρχίζουν να υπογράφουν ως άνεργοι γύρω στα μέσα του Νοέμβρη και το πρώτο ανεργιακό επίδομα που καλύπτει την ανεργία τους για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη τούς καταβάλλεται ένα μήνα μετά, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου. «Ο χρόνος αναμονής δεν είναι υπερβολικός, είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, διότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διερευνήσεις κ.ά προτού καταβληθεί το πρώτο επίδομα. Μιλάμε για μικρή αναμονή. Ας μη ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται στο τέλος κάθε μήνα που εργάζονται και ποτέ προκαταβολικά» τόνισε.

Συμπληρωματικά, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τους καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αναμένουν επίδομα ανεργίας και πολλοί άλλοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν ξέρουν εάν θα ξαναβρούν, όπως ξέρουν με σιγουριά ότι θα ξαναβρούν τον Απρίλη κάθε χρόνου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. «Δεν μπορούμε να δίνουμε προτεραιότητα στους ξενοδοχοϋπάλληλους που για χρόνια λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας και να αφήνουμε πίσω άλλους εργαζόμενους που περνούν στην ανεργία», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι, συνήθως καταβάλλουν μικρές συνεισφορές στους επτά μήνες που εργάζονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λαμβάνουν συνολικό ετήσιο ανεργιακό επίδομα μεγαλύτερο των συνεισφορών τους στους πέντε μήνες ανεργίας τους. Ταυτόχρονα, τους πιστώνεται σαν να έβαζαν εισφορές ολόχρονα. Και αυτό, επειδή ο νόμος προνοεί ότι κατά την περίοδο που κάποιος λαμβάνει ανεργιακό ή άλλο επίδομα όπως για παράδειγμα ασθενείας, του καταβάλλονται πιστώσεις στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις σαν να ήταν εργαζόμενος.

neAmmochostos


ΝΕΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ INSTAGRAM ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ!